Silicon Valley för havstech

peniche-960640.jpg

Robin Teigland vill göra Peniche i Portugal till Europas digitala mecka med hjälp av den nya teknikhubben Ocean Tech Hub. Första projektet heter Peniche Ocean Watch och ska skapa en havsbaserad cirkulär ekonomi där hav möter digitalisering.

För tre år sedan började Robin Teigland att surfa. Det var också då hon för första gången kom i kontakt med den lilla hamnstaden Peniche, en timme utanför Lissabon. Där upptäckte hon en stad som tidigare varit en av de rikaste i världen genom sin fiskenäring och sitt entreprenörskap, men som nu tappat sin roll via bland annat rådande globalisering och urbanisering. Det ville Robin Teigland göra något åt.

– När min son var nere i Peniche med mig i februari sade jag att jag kunde tänka mig att starta en teknikhubb där i framtiden, då frågade han: Varför inte nu? Han hade precis hoppat av högskolan då han menade att utbildningen måste förnyas med tanke på hur alla jobb förändras. Nu är han vår ansvarige person nere på plats.

robin-teigland.jpg

Robin Teigland

Robin Teigland är professor i Management of Digitalization på Chalmers tekniska högskola. Av Veckans Affärer blev hon utsedd till Sveriges sjätte mest inflytelserika kvinna 2018.

Teknikhubben heter Ocean Tech Hub och startades i juli 2018. Det är ett co-working and co-living space som när det renoverats klart kommer att bjuda in offentlig sektor, entreprenörer, studenter, forskare och digitala nomader som behöver en arbetsplats med bra uppkoppling, ljus och så vidare - vilket inte alltid är det lättaste att hitta i Peniche. De har redan etablerat samarbeten med universitet såsom Chalmers, myndigheterna i Peniche och lokala industrier.

 Jag ser projektet tillsammans med lokalbefolkningen som ett stort socialt experiment där målet är att höja den digitala kompetensen i området och skapa och förstärka det entreprenöriella tankesättet. Vi vill sammanföra traditionell kunskap om havet, fiske och allt runtomkring med nya digitala kompetenser. Tillsammans ska nytt och gammalt koppla ihop sig och bygga nya teknologier.

Första initiativet igång

En månad senare, i augusti 2018, satte Ocean Tech Hub igång sitt första projekt: Peniche Ocean Watch (POW). Det är ett internationellt initiativ som ska möjliggöra en havsbaserad cirkulär ekonomi där hav möter digitalisering. Ett av de första användningsområdena handlar om kartläggning, insamling, hantering och återvinning av marint avfall som ligger på havsbotten.

Jag ser AI, drönare, blockchain, grafen och 3D-print som potentiella byggstenar i den cirkulära digitaliserade havsekonomin.

Robin Teigland

 Vi ska använda oss av resurser som redan finns i byn till att hjälpa oss bygga upp nya branscher. Det kan handla om förnybar energi till exempel där båtar som varit fiskebåtar nu åker ut och rensar skräp på havsbotten som därefter kan användas som energikälla. Eftersom ingen riktigt vet vilken teknik som blir vanlig framöver så är mest fokus än så länge på samarbetet och entreprenörskap - inte på tekniken. Men jag ser artificiell intelligens, drönare, blockchain, grafen och 3D-print som potentiellt viktiga byggstenar i den cirkulära digitaliserade havsekonomin.

Möjligheter till utbildning

Ocean Tech Hub är egentligen inte speciellt beroende av plats, utan liknande initiativ kan genomföras oavsett var man befinner sig i världen, menar Robin Teigland. Men att det i det här fallet finns en attraktion till Peniche och att personer som flyttat därifrån gärna vill flytta tillbaka om jobb finns, förenklar mycket. Andra fördelar med Peniche är bland annat att staden, som tidigare nämnt, besitter många erfarna fiskare samt att den har ett universitet.

Hubben ska nämligen också innehålla nya möjligheter till utbildning. Det kommer nödvändigtvis inte innebära ett diplom efter avslutat projekt utan det är istället en fysisk plats för dem som vill testa och kombinera arbete med skola och online med offline.

– Vi vill skapa ett Silicon Valley för ocean tech. Området är en oslipad diamant - alla viktiga delar finns liggande där. Och saker är i rörelse. Sedan vi satte igång har staden signerat ett avtal med ett finskt och ett italienskt företag rörande vågenergi. Utöver det så har Portugal kritat på ett avtal med Kina för att bygga ett tekniklabb för konstruktion av mikrosatelliter och havsobservation i Peniche.

Företag som lättast lyckas locka folk är de som gör något bra för samhället.

Robin Teigland

Entreprenörskap med mening

En stor anledning till att Robin Teigland satte igång Ocean Tech Hub var att hon vill se mer entreprenörskap för en god sak. När hon under 80-talet studerade på Stanford talades det mycket om detta, men numera har många glömt varför de skapar nya företag. Det senaste årtiondet har allt mer handlat om stora hus, namedropping och nya bilar, menar hon.

 Detta är på väg att ändras. Forskning från Harvard och Chalmers visar på att företag som lättast lyckas locka folk är de som gör något bra för samhället. Jag tror att det är en av anledningarna till att vi hunnit få så många intressenter på så kort tid. Det är också därför vi kommer att lyckas skapa ett rikt Peniche i digital, hållbar och social framkant, ett europeiskt Silicon Valley, helt enkelt.

17 januari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonledarskapFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng