Robot hjälper dementa

aldre-par-960640.jpg

Forskare vid Washington State University, WSU, har skapat en robot som ska hjälpa personer med demens och andra begränsningar att ändå kunna leva självständigt i sina hem.

Roboten som kallas RAS (Robot Activity Support System) använder sensorer inbäddade i ett smart WSU-hem för att kunna avgöra var personen i fråga är, vad den gör och när den behöver hjälp med de vardagliga aktiviteterna.

Den navigerar sig själv genom olika rum och ger videoinstruktioner till den dementa hur man gör enklare uppgifter. Personen kan också ledas till diverse föremål, exempelvis sin medicinering eller mellanmålet i köket.

– RAS kombinerar fördelarna med en rörlig robot med aktivitetsdetekteringstekniken hos ett smart hem från WSU. Det gör att den kan hjälpa till i stunden, allt eftersom behoven upptäcks, säger Bryan Minor, en forskare vid Washington State University.

I de fall personen inte klarar av en uppgift så skickar de smarta hemsensorerna ett meddelande till roboten om att den ska hjälpa till.

– Upp till 90 procent av de äldre föredrar att bo självständigt hemma istället för att flytta in på ett vårdhem. Vi vill genom vår teknik hjälpa dem att kunna göra detta, säger Diane Cook, professor i elektroteknik och datavetenskap vid WSU.

Källa: Eurekalert

18 januari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonit i vården

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng