Robot för cancerbehandling
Nu finns Sveriges första robot för beredning av cytostatika på plats i Akademiska sjukhusets nya vård- och behandlingsbyggnad. Den ökade automatiseringen gynnar både patientsäkerheten och arbetsmiljön.
– Det handlar om stora volymer läkemedel. Totalt bereds cirka 17 500 cytostatikainfusioner per år här på sjukhuset. Att personalen slipper blanda till cytostatika manuellt har många fördelar, inte minst för arbetsmiljön. Beredningen kommer att ske i en sluten säkerhetsbänk vilket gör att man inte riskerar att exponeras för giftiga ångor. Automatiseringen gör också att spårbarheten ökar vilket är positivt för patientsäkerheten, säger Hans Sjöberg, avdelningschef läkemedel och farmaci, Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.
En annan fördel är färre monotona arbetsuppgifter och att tid frigörs för farmaceuter, som kan arbeta mer ute på vårdavdelningarna.
Hans Sjöberg, Hans Sjöberg, avdelningschef läkemedel och farmaci, Akademiska sjukhuset
Mindre monotont arbete
Fysiskt är den nya roboten placerad på sjukhusets nya centrala beredningsenhet.
– Alla cytostatikadoser kommer att vägas före leverans och alla steg i iordningställandet övervakas av kameror och vågar. En annan fördel är färre monotona arbetsuppgifter och att tid frigörs för farmaceuter, som kan arbeta mer ute på vårdavdelningarna som konsulter i läkemedelsfrågor, framhåller Mattias Paulsson, apotekare som arbetar med införande av automation i läkemedelshanteringen.
Fler beredningsrum
Totalt kommer 22 personer att arbeta på den nya beredningsenheten, dels med roboten, dels ute på vårdavdelningar. Inom enheten finns ett renrum med fler beredningsrum än tidigare. Även hanteringen av injektionssprutor och elastomeriska pumpar kommer att ske mer automatiserat.
Cytostatikaroboten finns idag på sjukhus i bland annat Spanien, Frankrike och Nederländerna, flera nordiska länder samt USA.
Läs mer om ämnet: