Blockkedja för bankjätte

olika valutor uppradade.jpg

2 200 miljarder kronor. Det är värdet på de pengar som den brittiska banken HSBC växlade med hjälp av blockkedjor under 2018 och blir därmed en av de första storbankerna att på allvar pröva tekniken.

Banker över hela världen har investerat miljontals kronor för att testa den nya tekniken, men få har implementerat det i stor skala ännu. Men HSBC, världens sjunde största bank, har på sin blockkedjeplattform FX Everywhere gått från idé till praktik.

Enligt HSBC har banken slutfört över tre miljoner köp och sälj av valuta med hjälp av blockkedja. Syftet är att underlätta handeln mellan klienter som sitter på olika platser i världen.

Banken säger att deras blockkedjor bland annat har förkortat ledtider, minskat risken för fel, och automatiserat tidigare manuella processer, men vidhåller att antalet transaktioner fortfarande är en förhållandevis liten del av det totala antalet transaktioner.

Blockkedjor är en teknik som bland annat gör att två parter kan utföra transaktioner mellan varandra utan att blanda in en tredje part som kontrollerar att allt går rätt till.

Källa: Reuters, CNN

17 januari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng