Bli en cybersoldat
Försvarsmakten startar ett pilotprojekt där 30 värnpliktiga ska utbildas till cybersoldater. Samtidigt meddelar Säkerhetspolisen att deras nationella samarbeten ska stärkas, på grund av allt fler cyberattacker mot Sverige.
Den första gruppen av cybersoldater kommer att rycka in 2020. Tanken är att de i första hand ska skydda Försvarsmaktens egna it-system. För att väljas ut till utbildningen ska man ha en viss kompetens på området redan från början.
– Men sedan kommer vi att höja dem till en helt annan nivå kopplat till våra system, säger överbefälhavaren Micael Bydén på konferensen Folk och försvar.
Försvarsmaktens cyberförmåga finns huvudsakligen vid it-försvarsförbandet (ITF), som nu ska förstärkas. ITF:s uppgift är att skydda Försvarsmaktens informations- och ledningssystem mot angrepp, samt att upprätthålla en god it-säkerhet genom hela myndigheten.
Ryssland och Kina hotar
På Folk och försvar meddelade också Säkerhetspolisen att deras samarbeten med FRA, Försvarsmakten och MSB ska stärkas. Detta beror på att antalet cyberangrepp mot Sverige har ökat.
De största källorna till oro är Ryssland och Kina, menar generalmajor Gunnar Karlsson, chef för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must).
– Cyberarenan är en arena för både konventionell krigföring och hybridkrigföring. Vi ser hur länder i vår omgivning stärker både sin defensiva och offensiva förmåga. Det gäller hela vägen från att inhämta underrättelser till att genomföra angrepp som resulterar i fysisk skada eller skador av annat slag. Mycket av det som vi pratar om är inte hypotetiska spekulationer. Det händer här och nu.
Källa: SVT
Läs mer om ämnet: