Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

App för finsmakare

Vid Örebro universitet utvecklas en app som ska hjälpa forskare, kockar och andra i livsmedelsbranschen att bedöma egenskaper som smak, konsistens, känsla och utseende på olika typer av mat och livsmedel.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 28 januari 2019 digit

rod-och-svart-kaviar.jpg

Emma Pettersson och Lukas Lindgren läser sista terminen på systemvetenskapliga programmet vid Örebro universitet. I samarbete med flera olika uppdragsgivare och parter bygger de under våren en sensorikapp som ska fungera i läsplattor, mobiltelefoner och datorer.

En av projektets uppdragsgivare är Magnus Westling, doktorand i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet, som forskar inom området sensorik. Han använder flera olika metoder för att låta försökspersoner beskriva mat. Ofta är det pappersenkäter eller enklare webbformulär som gäller när konsumentgrupper ska delta i studierna.

– Det skulle vara fantastiskt om vi kunde genomföra våra enkäter med ett digitalt verktyg som är användarvänligt för konsumenterna och gärna också kunna statistiskt analysera samt presentera resultatet i anslutning till undersökningen, säger Magnus Westling.

Gott eller inte

En annan uppdragsgivare är bageriet Helens Glutenfria i Örebro som nu hoppas kunna hitta nya vägar att testa produkter.

– Våra kunder vill ha mindre fett och socker, och färre tillsatser och därför jobbar vi mycket med att ta fram nya produkter i vårt bageri. Men hur vet man att det är gott, säger Emil Wallin, säljare på Helens Glutenfria.

Samordnare för projektet är Annika Grälls, profilområdesansvarig för Mat och Måltid på Alfred Nobel Science Park, vars uppdrag är just att skapa och stötta samarbeten mellan näringsliv, akademi och offentliga aktörer.

Senaste nytt

Inkassobolag granskas

18 oktober 2019

Datainspektionen ska nu granska Sergel Kredittjänster. Det sker som ett led i myndighetens rutinmässiga kontroller av inkassobolag. 

Klä dig i 3D

18 oktober 2019

Forskare vid Högskolan i Borås har utvecklat ett elektriskt ledande plastmaterial som går att skriva ut med 3D-skrivare. Metoden öppnar för helt nya möjligheter att utveckla smarta textilier och kläder och är mer hållbar än dagens tryckteknik.

Jakten på hållbar it

17 oktober 2019

Den 17 oktober uppmärksammas produkter och tjänster som bekräftats som hållbara av en oberoende part. Dagen kallas World Ecolabel Day – miljömärkningarnas dag. 

Skatten utreds

16 oktober 2019

Nu kommer effekter av kemikalieskatten att utredas. Det är Kemikalieinspektionen som ska jämföra produkter före skattens införande och efter, vad gäller bland annat miljö- och hälsofarliga flamskyddsmedel.

Svensk i hackerhärva

16 oktober 2019

En svensk 18-åring ligger bakom över 2 000 hackerattacker som skett den senaste tiden runt om i världen. Det uppger säkerhetsföretaget Palo Alto Networks.

Svenskarna och internet

15 oktober 2019

Bara en fjärdedel av Sveriges befolkning anser att tiden de spenderar på sociala medier är värdefull. Hela 85 procent anser att digitala samhällstjänster är till stor hjälp. Men trots det kan ett mer påtagligt digitalt utanförskap vara att vänta. Det visar undersökningen Svenskarna och internet 2019.