Så skapas innovation
För att förstå morgondagens teknik måste vi förstå åt vilket håll samhället är på väg. Men i de exponentiella kurvornas värld ska vi inte tro att vi kan spåna längre fram än tre år. Det menar futuristen Ben Hammersley, som nyligen besökte Sverige.
– En futurists viktigaste verktyg är en exponentiell kurva. En exponentiell utveckling berör nämligen i stort sett allt som har med teknik att göra, säger Ben Hammersley, framtidsspanare, journalist och författare, under Internetdagarna i Stockholm.
En exponentiell kurva
De exponentiella kurvorna, det vill säga den exponentiella utvecklingstakten, återfinns i alltifrån antalet Angry Birds-spelare till antal sålda iPhones. För att inte säga Moores lag som säger om att den mängd transistorer som får plats på ett chip växer exponentiellt, och fördubblas ungefär vartannat år.
Denna utveckling är ny för vår tid, för 1000 år sedan var det inte så att saker och ting fördubblade sin kapacitet på det här exponentiella sättet.
– Ingen förstår den här utveckling, så den är viktigt att förstå, skämtar Ben Hammersley. Nu ger teknik upphov till ny och bättre teknik, men förr var det inte så att ett svärd gav upphov till ett nytt och bättre svärd.
Teknik, samhälle och kultur
När futuristbranschen på 60-talet gjorde sina prediktioner tittade man så långt som 20 år in i framtiden. Och Ben Hammersley vidhåller att dessa spaningar var bra, men att det idag inte går att titta så långt.
– Ungefär tre år, det är rätt rimligt. Ofta när man ser framtidsspaningar brukar de handla om skyskrapor med träd och coola techprylar på ett nästan pornografiskt sätt. Men alla som säger att de kan se fem år framåt eller mer snackar dynga, säger han.
När man förr tittade väldigt mycket på teknik, är det idag viktigt att titta hur folk beter sig i vardagen, och hur beteenden förändras för varje dag, vecka, månad och år som går. Att tänka på teknik, är att tänka på kultur, är att tänka på politik, är att tänka på teknik, och så vidare, menar Ben Hammersley.
Ben Hammersley
– Allt förändras samtidigt: teknik, samhälle, och kultur. Denna förståelse är min läxa till nästa årtionde. När jag och mina kollegor exempelvis såg hur allt fler unga människor flyttade tillbaka in och urbaniserade downtown Los Angeles skrev vi en rapport att där antagligen skulle dyka upp en intressant färdmedelsprodukt ganska snart. Ett år sedan såg man Voi-sparkcyklar i hela staden.
Teknologi är inte ödet
Summan av Ben Hammersleys budskap är att tekniken i sig inte ensamt löser alla problem, och att allt som uppfinns måste användas, vilket är en vanlig missuppfattning från Silicon Valley. Det handlar om att involvera alla samhällsskikt.
– Innovation är inget messianskt. Det är ingen ung kille i grå luvtröja med stentavlor som kommer komma med de allra senaste apparna och lösningarna, vilket många verkar tro. Genom två enkla frågor kan vi istället alla hjälpas åt att bidra. För varje liten aktivitet vi gör, varje dag, kan man fråga sig vilket problem löser jag egentligen nu och om jag idag skulle vilja lösa samma problem med valfritt modernt verktyg, hur skulle jag göra då?
Läs mer om ämnet: