Konkurrenskraft 4.0

industri-40-med-robotar.jpg

För att möta den digitala utvecklingen och Industri 4.0 finns stora behov av att förnya och fördjupa kompetensen hos yrkesverksamma inom basindustrin. Nu ska högskolan i Gävle och Luleå tekniska universitet utveckla kurser för ett livslångt lärande som bidrar till Sveriges innovationsförmåga.

– Utvecklingen går oerhört snabbt inom många områden och det behövs betydligt mer utbildningsmöjligheter i arbetslivet än vad som finns idag. Att företag och andra har tillgång till rätt kompetens är avgörande för Sveriges konkurrenskraft och innovationsförmåga, säger Maria Landgren på Vinnova som finansierar satsningen, i ett pressmeddelande.

Gamification och AI

Högskolan i Gävle kommer och Luleå tekniska universitet ska ta fram ett paket med kortare kurser inom effektiva produktionsprocesser, underhåll och tillämpad AI.

– Både Luleå och Gävle omges av stora basindustrier och det blir en styrka att tillsammans lyfta fram den spetskompetens som finns för att kunna erbjuda behovsanpassade flexibla kurser till industrin, säger Magnus Lemoine, projektledare vid högskolan i Gävle.

– Vi tror på ett nära samarbete med industrin och ett deltagardrivet lärande och vill vi även pröva ingredienser för gamification i den digitala miljön, säger Niclas Björsell, universitetslektor i elektronik vid högskolan i Gävle.

Vinnova anslår 4,5 miljoner kronor för att de båda lärosätena ska utveckla flexibla korta kurser för yrkesverksamma specialister.

27 december 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng