Drönare till dörren

helsingfors.jpg

I vår lanseras Europas första hemleveranser med drönare. Bakom satsningen ligger Googleavknoppningen Wing som valt Helsingfors som centrum för att testa 5-10 drönare i ett tufft klimat. 

Målet med Wings verksamhet är att minska transportbranschens koldioxidutsläpp. Enbart i USA står den för 27 procent av utsläppen av växthusgaser.

Tidigare har företaget kört pilottester med drönare i Australien, där man under 18 månader levererat såväl livsmedel och mediciner som hushållsprodukter hem till kundernas dörr, skriver technologyreview.com.

Flyger gratis

Nu är Wing redo att låta sina drönare sväva över Finlands huvudstad. Paketen som levereras kan väga max 1,5 kg och transporteras upp till en mil med en maxhastighet upp till 125 km/h. Under provperioden är tjänsten gratis och planen är att hålla 5-10 drönare i drift.

I december för fem år sedan förutspådde Amazons vd Jeff Bezos att drönarleveranser skulle vara en del av vardagen till 2018. Riktigt så har det inte blivit, men tekniken som sådan har slagit igenom på andra områden. Till exempel för att kontrollera kraftnät och brokonstruktioner.

För att driva på utvecklingen och bana vägen bland annat för drönarleveranser, samarbetar Wing med NASA, USA:s federala myndighet för luft- och rymdfart, och andra centrala myndigheter inom flyg och luftfart.

10 december 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng