Ett samarbete mellan Infinidat och Voister

Chalmers laddar med lagring

När en av Sveriges mest teknikintensiva högskolor skulle upphandla nytt lagringssystem var målet en lösning som matchar organisationens höga krav och en dubblering av data var tredje år. Med valet av Infinidat fick Chalmers en ny generation funktionalitet för sin petabyte data.

– Med Infinidat visste vi att vi hittat en lagringslösning utvecklad enligt modernt tänk och moderna krav på hög tillgänglighet, feltolerans och schysst management med bra visualisering av grafer och statistik. Vi fick det samlade intrycket att detta är en uppstickare som vågar tänka själv och gå sin egen väg, säger Niklas Rosenqvist, förvaltningsledare infrastruktur på Chalmers tekniska högskola, lite knappt ett år efter den omfattande upphandlingen av nytt lagringssystem.

Traditionell lösning

Chalmers 3 000 anställda och 10 000 studenter ställer höga krav på sin it-avdelning, där 100 medarbetare är navet i verksamheten på en av Sveriges mest teknik- och forskningsintensiva högskolor. Det är en innovativ organisation som aldrig tar paus.

– Vi på it arbetar kontorstid men systemen används dygnet runt och måste fungera utan att klappas om hela tiden.

Under drygt 15 år har Chalmers haft någon form av lagringssystem för backup och filservicetjänster, där utvecklingen gått mot att virtualisering idag är huvudkonsumenten av disk. En utvecklingskurva som man över tid mött med en lösning som nog många kan känna igen sig i.

– Vi har traditionellt köpt lagringssystem med viss kapacitet, fördubblat lagringsytan efter 2-3 år, kört på så i några omgångar och sedan bytt hela systemet. Vi har alltid haft två system, ett som töms och ett som tas i bruk. Rent tekniskt har det också varit en traditionell lösning med mekanisk disk kompletterad med SSD-lager.

Samarbetet med Infinidat är som att bo på ett riktigt fint hotell.

niklas rosenqvist, förvaltningsledare infrastruktur på chalmers

Fler virtuella maskiner

Vanans makt är stark och även om Niklas Rosenqvist och hans kollegor då och då diskuterade möjligheterna med en annan lösning, var det yttre faktorer som blev början på något nytt.

– Avtalstiden började rinna ut och supporten på vårt gamla system skulle bli mycket dyrare. Dessutom hade utvecklingen kommit till en punkt där vi kunde få en betydligt bättre lösning med en ny generation lagringssystem. Till exempel dramatiskt bättre funktionalitet och manageringsgränssnitt, där vårt gamla Javagränssnitt haft sina begränsningar. Vi ville helt enkelt ha en modern lösning som matchade våra gradvis högre krav på prestanda, bland annat med fler och fler virtuella maskiner.

Kort önskelista

Chalmers upphandlingsgrupp med experter, där Niklas Rosenqvist med sina 20 år på it-avdelningen var den grönaste, inventerade marknaden med en relativt kort kravspec.

– Vi var tydliga med att vi ville ha en god teknisk förståelse för hur de olika leverantörernas produkter funkade och var uppbyggda. Det är viktigt att vi kan lita på den lösning vi väljer för det är en mycket stor investering som vi ska leva med i 5-10 år. Sedan var vi självklart öppna för att man aldrig kan få allt, men vi ville komma så nära allt som möjligt.

Ett lyxhotell

Idag står tre lagringsenheter från Infinidat på Chalmers campus.

– Vi kör två identiska i våra datahallar, den primära och sekundära, med hälften av vår produktionsdata var och spegling av den andra. Den tertiära används för backup. De två primära har kapaciteten 1 000 TB/system, systemet för backup 700 TB.

Med valet av Infinidat fick Chalmers vad Niklas Rosenqvist beskriver som den tekniskt bästa lösningen. Men också en rad uppskattade mervärden. Till exempel har leveransen, installationen och driftsättningen av de tre systemen fungerat utan några avvikelser eller problem.

– Det är svårt att inte känna oro för en så genomgripande förändring, till exempel inför den första uppgraderingen av mjukvaran i systemet, men alla sådana tankar är som bortblåsta. Dessutom kommenterar våra systemansvariga att det nya systemet är mycket snabbare än det gamla och det är jätteroligt. Samarbetet med Infinidat är som att bo på ett riktigt fint hotell. Det är proffsigt, tryggt, bekvämt och du känner dig väldigt väl omhändertagen.

3 december 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng