Smartare hem med Microsoft

myser-med-gullig-katt.jpg

Eon och Microsoft har inlett ett samarbete med fokus på att utveckla en mjukvarulösning för hemmet som kommer att sätta en ny standard för uppkopplade, smarta hem. Eon räknar med att kunna lansera den första produkten på marknaden i början av nästa år.

– Digitalisering, IoT och AI ger oss nya möjligheter att erbjuda våra kunder ökad effektivitet och bekvämlighet. Som ett resultat av samarbetet med Microsoft, kommer vi att bidra till en tydlig förflyttning inom smarta hem-marknaden. Vi presenterar en lösning som tar alla delar av energianvändningen till en ny nivå. Den är baserad på bästa möjliga teknologi och kommer att vara under ständig utveckling, säger Karsten Wildberger, som ingår i Eon:s globala koncernledning.

Framtidens uppkopplade hem kommer att sänka energikostnaden och förbättra de boendes klimatavtryck, samtidigt som det tillåter en ökad frihet och bidrar till att på olika sätt förbättra vardagslivet. Den här visionen håller nu på att förverkligas genom ett samarbete mellan Eon och Microsoft.

Den nya lösningen fokuserar på användningen av energi och målet är att samla all data från elektriska apparater i hemmet - inklusive värme- och kylsystem, solcellsinstallationer, batteri, eller laddare för elfordon - på en plattform, för tydlig och enkel överblick via en skärm, accessible dashboard, med enkla kontrollfunktioner.

Personlig assistent

Med AI och IoT kommer plattformen att ständigt lära nytt och efterhand kunna utvecklas till en personlig assistent. Eon:s Smarta Hem-system kommer till exempel att kunna förutse när de som bor i huset väntas komma hem och i förväg ställa in önskad temperatur i rummen. Den kommer också att kunna ställa in energikonsumtionen så att enbart egen-producerade el används när det är möjligt.

Systemet kommer även att kunna hantera överskottsel från ett batteri eller ett solcellssystem, och sälja detta på marknaden om priset är högt och affären är fördelaktigt för den som äger huset. Därtill kommer systemet att kunna känna av när billig förnybar el finns tillgänglig på elnätet, om den el som produceras i hemmet inte räcker till. Eon kommer att vara det första energiföretaget i Europa som erbjuder den här lösningen.

Källa: Eon

 

1 november 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng