Patienter hyllar e-journalen

nojd-kvinna-i-bassang.jpg

En omfattande nationell enkätstudie visar att patienterna omfamnar möjligheten att läsa sin journal på nätet. Resultaten är speciellt intressanta mot bakgrund av den kritik som tjänsten fått från vårdpersonal, och den oro som förändringen mött vid införandet.

För sex år sedan öppnades möjligheten för alla invånare i region Uppsala, då Uppsala läns landsting, att logga in via 1177.se och läsa sin egen journal via nätet. Tjänsten Journalen innehåller information som anteckningar från vårdmöten, uppgifter om vaccinationer, remisser, diagnoser och provresultat. Senare har övriga landsting successivt anslutit sig.

Införandet av Journalen var kontroversiellt. Vårdpersonalen oroade sig för att patienterna skulle fara illa, oroa sig i onödan och att tjänsten skulle innebära mer arbete för personalen, skriver Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

Översikt över hälsan

Efter fem år med Journalen påbörjades under sommaren 2017 en omfattande enkätstudie som fokuserade på patienternas uppfattning om och användning av nätjournalens funktioner. Studien drivs av forskare från det nationella forskningskonsortiet Dome, med målet att skapa och sprida kunskap kring införande och användning av patientjournal via nätet och andra e-hälsotjänster.

Mer än 2 500 patienter har svarat på enkäten och nyckelresultaten visar att:

  • tillgång till provresultat är den viktigaste funktionen för patienter,
  • patienter främst använder internetjournalen för att få en översikt över sin hälsa och kontakt med vården, samt för att följa upp efter besök,
  • patienterna är mycket positiva till journalen som reform och de möjligheter som systemet ger,
  • patienter vill ha tillgång till information i journalen inom ett dygn efter besök/provtagning.

Forskare från högskolan i Skövde, Karolinska institutet, Kungliga tekniska högskolan, Uppsala universitet och Örebro universitet deltar i studien, som drivs av doktor Jonas Moll från forskargruppen Hälsa, teknik och organisation, HTO, vid Uppsala universitet.

20 november 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT