Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Collector Bank trivs i Azure

bank i en gammal cowboy-stad.jpg

Collector Bank ser sig som ett it-bolag med banklicens. På banken jobbar medarbetare agilt i Azure och man räknar med att snart ha all sin verksamhet i molnet. Det innebär att kod kan skapas och testas på några minuter och att tjänster snabbare kan erbjudas till kunder.

– Man kan se Collector bank som ett snabbfotat it-bolag som råkar ha banklicens, snarare än en traditionell bank. Vi skapar kod för tjänster som rör sparkonton, låneansökningar,  behandlingar av lån och utbetalningar av dessa, för att nämna några områden, säger Mats Iremark, tidigare Enterprise Architect på Collector Bank.

Collector Bank har funnits sen år 1999 och har idag drygt 500 anställda, med kontor i Stockholm, Oslo och Helsingfors, och med huvudkontor i Göteborg. Företaget fokuserar i huvudsak på tre områden: banklån, e-handelsbetalningar, och factoring. Men själva kodandet inom företaget skiljer sig inte nämnvärt från andra it-bolag, som exempelvis Spotify, menar Mats Iremark.

Azure naturligt val

När Collector Bank för fyra år sedan började planera att flytta sitt arbete upp till molnet föll valet ganska snabbt på Microsoft Azure.

– Dels kodade vi redan på Microsoft .NET-plattform, dels var mycket annat av vår mjukvara från Microsoft och ju fler sådana produkter man har desto bättre flyt och fler synergieffekter får man, säger Mats Iremark.

– Det har varit en ganska lång resa, eftersom vi var tidigt ute och var tvungna att lära oss själva ganska mycket. Från början var det ganska få som var vana att arbete i Azure men det har förändrats.

Hur arbetar ni i Azure?

– Vi testar nya idéer dagligen och då kan man inte vara rädd att köra in i återvändsgränder emellanåt. Tvärtom så ökar kunskapen för varje gång en idé inte håller. Det är ett betydligt effektivare sätt att arbeta på, och vi sparar både tid och frustration. Och allt går att göra direkt i Azure på några minuter, istället för att man som förr var tvungen att beställa tid på servrar som skulle orka köra ens nya programvaror, vilket kunde ta dagar. Nu blir det mindre tid för planering, och mer för att testa och genomföra.

Hur väger man planering mot genomförande?

– Det är förstås en svår balans, där det ofta är magkänslan som styr. Men en tumregel är väl att ju snabbare det ska vara klart desto bättre att börja pröva sig fram. Det är ju nämligen så att vissa verktyg för att underlätta arbetet i Azure kan Microsoft själva att komma att ta fram, och då är det onödigt om vi också gör det. Och det är ju återigen en fråga om magkänsla, blandat med erfarenhet och omvärldsbevakning. Det man ska akta sig för är att planera för länge, och försöka bygga verktyg som kan ta flera år att bli klar med.

8 november 2018 Uppdaterad 16 april 2019 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

händer med penna och miniräknare och en dator framför sig mot ljusblå bakgrund.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Smartare fakturor i molnet

31 jan 2020 digit

Medius använder sig av hela utbudet i Microsoft 365. Utöver den ökade säkerheten får företaget även tillgång till Windows Autopilot. Lösningen innebär att all hantering av de anställdas datorer, och snart även mobiler, är molnbaserad.

villaomrade-960640.jpg
video

Openshift maxar ekonomin

5 dec 2019 digit

Ett nytt EU-direktiv ska utveckla och säkra elektroniska betalningar. För kreditupplysningsföretaget Asiakastieto innebär det nya affärsmöjligheter men också en större mängd data att hantera och har därför valt plattformen Openshift.

blå 3draket skjuts upp.jpg
video

Snabb it på Nordea

19 nov 2019 digit

Automation och ett öppet API har påskyndat all utveckling på Nordeas it-avdelning. Utöver snabbare resultat har det nya arbetssättet också sparat tid för bankens medarbetare.

minecraft-satya.jpg

Nyheter från Ignite

4 nov 2019 digit

Lagra data via glas, integrerad AI i ditt Microsoft 365 och möjligheten att använda Azures tjänster även i andra molnmiljöer, var några av nyheterna under Satya Nadellas keynote på Microsoft Ignite.

dollar-sedlar.jpg

Danske Bank pluggar AI

24 maj 2019 digit

Danske Bank ska genomföra utbildningar inom AI för alla Sveriges medarbetare under 2019. Förhoppningen är att tekniken bland annat ska kunna hjälpa till mot finansiell brottslighet. 

smink-960640.jpg

3 mdr transaktioner

30 apr 2019 digit

Dibs nättransaktioner har nu passerat tre miljarder i Norden. Och tempot fortsätter att öka, att gå från två miljarder betalningar till tre tog endast 24 månader.

norsk flagga på båt.jpg

Big data på DNB

25 mar 2019 digit

Med big data, AI och RPA ska bankerna återupprätta kontakten med sina kunder. Sedan internetbanken såg dagens ljus har banker blivit sämre på att ta vara på sina kunders behov, men med ny teknik finns alla möjligheter att på ett säkert sätt skräddarsy sina tjänster för oss konsumenter.

chattbot-skapa-egen-eskilstuna.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Så gör du en chattbot i Azure

15 feb 2019 digit

Eskilstuna kommun har utvecklat en chattbot i Azure som svarar på frågor som tidigare har tagits om hand av servicedesken. Nästa steg är en bot som kan svara på flera språk och ta hand om frågor om bygglov och förskoleplatser.

skyddhjalmar-pa-rad.jpg

AFA Försäkring väljer O365

28 jan 2019 digit

Med införandet av Office 365 och Windows 10 vill AFA Försäkring erbjuda medarbetare, konsulter och gäster nya möjligheter. Samtidigt får it-avdelningen ett helt annat uppdrag.