Big bang med AI
AI utvecklad för ansiktsigenkänning på Facebook har fått i uppdrag att identifiera helt andra stjärnor. AI-boten Claran skannar bilder som tagits av radioteleskop för att identifiera universums många miljoner galaxer och svarta hål.
I de flesta galaxer, till exempel Vintergatan, finns så kallade svarta hål som på olika sätt utmanar astronomer och andra forskare. Sådana svarta hål, koncentrerade gravitationsfält, återfinns bland annat i centrum på så kallade radiogalaxer, som tillhör de största objekten i universum.
– Dessa massiva svarta hål skjuter ut jetstrålar tusentals ljusår från radiogalaxens centrum, och med tiden blir det svårt att bestämma den ursprungliga värdgalaxen. Det är den identifieringen som Claran utbildas att hjälpa oss med, säger stordatorspecialisten Chen Wu som tillsammans med astrononomen Ivy Wong, från det internationella forskningscentret för radioastronomi, ICRAR, vid University of Western Australia.
Sju miljoner återstår
Idag kan forskarna med hjälp av befintliga algoritmer identifiera 90 procent av alla galaxer. Men de tio procent som återstår omfattar närmare sju miljoner som på grund av sina komplexa strukturer behöver identifieras av en människa.
– Om Claran kan hjälpa oss minska den andelen till en procent frigör det mycket tid för forskarna att leta efter nya typer av galaxer, säger docent Ivy Wong.
Claran har tränats med hjälp av en omfattande och exakt katalog över galaxer, sammanställd av amatörforskarcommunityn Radio Galaxy Zoo.
Programmering 2.0
Enligt Chen Wu är Claran ett exempel på ett nytt paradigm han kallar programmering 2.0.
– Allt du behöver göra är att skapa ett stort neuralt nätverk, ge det massor av data och låt det själv justera sina hyperparametrar för att generera förväntade resultat.
Claran är resultatet av en öppen källkodsversion av Microsoft och Facebooks objektdetekteringsprogram. Claran är också öppen källkod och finns tillgänglig på GitHub.
Källa: eurekalert.org
Läs mer om ämnet: