3D-kronan på verket
Att ersätta en eller flera tänder med porslin kan vara en omständlig och kostsam affär. Men 3D och plast kan vara ett mycket bra alternativ för både patienter och tandläkare.
– De stämde väldigt bra överens. Pålitligheten låg som bäst på en differens under två hårstråns tjocklek. Däremot var det stor skillnad på olika 3D-printers: vissa är snabbare, andra mer precisa, säger Michael Braian, forskare vid Malmö universitet och tandläkare som själv använder 3D-tekniken i sin praktik, i ett pressmeddelande.
I avhandlingen Digital dentistry, studies on trueness and precision of additive manufacturing and intraoral scanning har Michael Braian bland annat intresserat sig för hur väl en 3D-scanner kan avbilda patientens tänder.
Två studier handlar om hur pass bra olika 3D-printers är på att framställa relevanta former. Michael Braian designade två olika geometrier, former, i plast och jämförde sedan hur bra utskrifterna stämde med den gjorda ritningen.
Snabb utveckling
Fördelen med de digitala processerna är stora. Scanning kan avbilda en patients hela orala miljö till tredimensionella filer som tandteknikern kan bygga till exempel en krona efter. Teknikutvecklingen på området är enorm, särskilt när det gäller plast och skrivarhastigheten.
Avhandlingen visar att både 3D-scanningen och 3D-printers har stor potential att kunna ersätta eller komplettera det traditionella sättet att framställa kronor och broar. Men Michael Braian understryker att det behövs mer kliniska studier. Ingen av hans studier har gjorts inne i munnen på patienter, så man ska inte dra för stora slutsatser av hans resultat.
Läs mer om ämnet: