Säkerhet före nyanställning

klattrare-planerar-nasta-topp.jpg

Svenska företag är positivt inställda till digitaliseringen men oroliga över cyberhoten som utvecklingen för med sig. En tydlig majoritet bedömer att it-säkerhetens utmaningar kommer att öka och företagen anpassar sig på flera sätt till den verkligheten. Det visar en ny rapport från Trend Micro.

– Mobilitet och molntjänster är där det händer mest hos företagen just nu, men detta medför också stora risker om man inte ser till att skydda känslig information. För oss som dagligen arbetar med säkerhetshot och ser dess ökade komplexitet och effektivitet, ser vi mycket positivt på att företag i allt större utsträckning inser värdet i att prioritera säkerheten, då det inte krävs en stor säkerhetslucka för att angrepp ska orsaka förödande skada för organisationers affärsverksamhet, säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på Trend Micro som låtit YouGov undersöka inställningen till digitalisering bland 361 ledande beslutsfattare på svenska företag med fler än 500 anställda.

Molnet svaga punkten

Undersökningen visar att attityden överlag är positiv till digitalisering och affärsmöjligheterna den erbjuder. Samtidigt uppger 61 procent av respondenterna att digitaliseringen medför fler it-relaterade hot och att rädslan för cyberangrepp ökar i takt med att företagen lagrar allt mer information i molntjänster och molnbaserade it-system, skriver Trend Micro i ett pressmeddelande. Så många som 84 procent av respondenterna tror att deras företag kommer att möta ökade säkerhetsrelaterade utmaningar kopplade till digitaliseringen under de kommande fem åren.

Större satsningar

Utmaningar direkt kopplade till it-hot, som hackerattacker, bluffmejl och skadliga program, samt utmaningar kring identifiering och skyddande av verksamhetskritisk data, uppges vara de största svårigheterna med den snabbrörliga digitaliseringen.

Oron för cyberhot medför ökat säkerhetsfokus hos 80 procent av respondenterna i undersökningen. Av dessa svarar över hälften, 56 procent, att man idag satsar avsevärt mycket mer på säkerhet än tidigare. I gruppen uppger 34 procent att man väljer investeringar i säkerhetslösningar framför nyanställningar till it-avdelningen. Undersökningen visar också att 51 procent av de tillfrågade tror att digitaliseringen kommer att leda till bättre it-säkerhet.

2 oktober 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng