RISE utvecklar internet

glad-tjej-som-surfar-hemma.jpg

Efterfrågan på optiska nätverksförbindelser, så kallade våglängdstjänster, ökar i takt med den växande internettrafiken. Nu deltar RISE i ett projekt som ska förenkla den hanteringen och bidra till öppnare optiska nät.

Tillsammans med partners i det europeiska samarbetsprojektet SENDATE har RISE utvecklat en applikation för planering av optiska nät och verifiering av optisk signalkvalitet. Applikationen har integrerats i plattformen OpenDaylight för kontroll av SDN, mjukvarudefinierade nätverk, baserad på öppen källkod, skriver RISE.

Dyrbar hårdvara

Idag bygger operatörer sina optiska nätverk baserat på flera separata öar där en ö innehåller utrustning och kontrollmjukvara från samma leverantör. Arkitekturen innebär bland annat att det är en komplicerad process att sätta upp våglängdstjänster som spänner över flera sådana öar. Det kräver också kostsam hårdvara på gränsen mellan öarna för att garantera kvaliteten på den optiska signalen.

Under september har RISE deltagit i lyckade tester i en operatörs fibernät där applikationen använts för att sätta upp transparenta förbindelser över optisk nätverksutrustning från två olika leverantörer baserat på öppna standardiserade gränssnitt.

Vinnova finansierar RISE deltagande i projektet.

1 oktober 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng