Geomatikk gör digitala avtryck
När Geomatikks fälttekniker undersöker marken efter ledningar räcker det numera att de har en telefon. Nästa steg kan vara att projicera i var ledningarna finns, med hjälp av mixed reality.
– Vi på Geomatikk har som uppdrag att skydda nedgrävd infrastruktur i hela landet. Vår vision är störningsfria ledningsnät och som ett led i det försöker vi arbeta effektivare genom att digitalisera oss, säger Oskar Winberg, it- och utvecklingschef på Geomatikk.
Hur går arbetet där?
– Det går bra. Sedan ett år tillbaka har vi bland annat bytt ut alla våra 160 fältteknikers arbetsmetodik. Tidigare byggde det väldigt mycket på papper med utskrivna kartor som man ritade på och scannade in. Nu arbetar alla digitalt med en app, antingen i en platta eller i en telefon.
Och vad har fältteknikerna för uppgift?
– Deras uppgift är att göra en ledningsanvisning för dem som ska gräva. De markerar ut vart i marken som ledningar går, för att förhindra grävskador. Grävskador är ett stort samhällsproblem i Sverige, inte minst då det drabbar högspänningsledningar eller stora fiberstråk. Det är inte kul att ligga på sjukhus om strömmen går, eller om internetuppkopplingen går när man tittar på VM-kvalet, till exempel.
Vad säger fältteknikerna?
– De är jättepositiva. Deras vardag blir betydlig enklare och de får tillgång till korrekt information direkt och kan slutföra sitt uppdrag på plats istället för att sitta med massa extraarbete och de som gräver får tillgång till informationen omedelbart dessutom.
Finns det ytterligare steg ni kan göra?
– Ja, det är mycket mer än bara käppar och streck på marken. Nästa steg som vi ser är att göra digitala avtryck. Käppar och sprej kan försvinna om det börjar snöa, till exempel. Om vi framöver kan börja digitalt mäta in det vi har gjort anvisning på, kan vi också skicka det till dagens moderna maskiner som gräver som idag har stöd för maskinstyrning och då har vi lämnat ett digitalt avtryck, och på sikt bidragit till att Sveriges ledningsnät blir bättre dokumenterat.
Kan AR bli en del i arbetet på sikt?
– Absolut. AR eller mixed reality tror jag kommer kunna bli en del för framtidens ledningsanvisningar där man antingen skickar en fil till något med ett par AR-glasögon som kan se ledningarna på marken eller kanske till och med projicera det på maskinhyttens fönster, för att på så sätt göra det enklare ändå att gräva rätt.
Läs mer om ämnet: