Ett samarbete mellan HPE Aruba och Voister

Vallentuna går Aruba

skola-vallentuna-960640.jpg

Vallentuna kommun har investerat i centrala nätverksapplikationer från HPE Aruba. Leveransen innehåller bland annat Clearpass och Airwave och ska leda till en lättare hanterbar miljö med ökad säkerhet.

– Med samma utrustning över hela spektrat så blir it-miljön lättare att hantera. Att felsöka och konfigurera blir också enklare när allt fungerar med allt. En enorm fördel är också att vi på nätet lätt kan hitta och få hjälp för både HPE:s och Arubas produkter, då vi som kommun inte har budget till att ta in konsulter för varje litet problem, säger Toni Vuojärvi, nätverkstekniker i Vallentuna kommun. 

Många olika funktioner

Den nya leveransen gäller både trådlösa och kabelanslutningar och i den ingår även Airwave, Clearpass, accesspunkter, controllers och Virtual Mobility Master. Dessa lösningar sköter dagligen driften för dem omkring 6 000 användarna i kommunen, inklusive kommunens elever.

– Genom Airwave får vi bland annat en bättre koll på vilka accesspunkter som används. Vi vill också fixa så att Airwave automatiserar uppdateringarna på switcharna, men det arbetet är inte helt klart än.

– Clearpass har vi testat sedan tidigare, och där finns stora utvecklingsmöjligheter. Kör man ihop det med Airwave så kan man koppla upp switchar för att använda så kallade färglösa eller gråa portar. Dessa portar implementerar 802.1X standarden även över trådbunden trafik, vilket gör att man automatiskt hamnar på ett nät där man har behörighet eller på ett gästnät om man inte har någon behörighet. Då får man en högre säkerhet genom att varje användare får ett unikt login beroende på vad de har för behörigheter. Det är bra framförallt där lite mer hemligstämplad information delas, så att inte alla kan komma åt detta. Denna mix tror vi mycket på framöver.

Vill förbättra kommunens säkerhet

Virtual Mobility Master är en server som de lagt upp i sin virtualiseringsmiljö. Den i sig kopplas till diverse controllers så att man kan managera allt i ett och samma nätverk, och som man dessutom kan sköta licenshanteringen genom.

– Licenshanteringen var den huvudsakliga anledningen till att ta in den här lösningen. Den skulle också underlätta ifall vi vill expandera men helst slippa att behöva flytta över alla accesspunkter.

Hur har arbetet fungerat för er sedan implementeringen?

– Vi har inte haft några problem sedan det sattes upp, utan allt har fungerat bra. Det enda tråkiga är att vi inte haft möjlighet att hinna testa alla funktioner än tyvärr, eftersom det skulle ha ökat våra kostnader.

Vad är nästa steg?

– 2019 kommer vi förmodligen att få en högre it-budget i kommunen, och då vi kan skaffa fler licenser för Clearpass. Där betalar man en användarlicens per switchport och en licens per switch, vilket självklart ökar utgifterna. När vi utökar vårt användande av Clearpass och de gråa portarna så kommer vi förbättra kommunens säkerhet, vilket blir viktigare och viktigare i dagens mer datafyllda samhälle, avslutar Toni Vuojärvi.

21 september 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng