Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Veritas och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Sveaskog rensar upp med Veritas

Ett effektivt GDPR-arbete och mindre backup- och lagringskostnader. Det blev resultatet när Sveaskog satsade på Veritas Data Insight och Enterprise Vault. Nu har Sveaskog tagit bort drygt en tredjedel av tidigare sparad data. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 3 september 2018 säkerhet

björnunge står på en död tall på marken i solen.jpg

Sveaskog är Sveriges största skogsägare och ett av staten helägt aktiebolag. Storleken på verksamheten innebär också en hel del data, vilket innebär att lagrings- och backupkostnaderna har stigit i och med att information aldrig försvunnit utan bara fortsatt lagras. Det ville Sveaskog få en ändring på och därför investerade de i början av 2018 i Veritas Data Insight och Enterprise Vault.

– Data Insight gör den första genomlysningen och klassificeringen av datat. Den scannar genom filservrarna, åldersklassificerar den och tillsammans med Enterprise Vault får vi en livscykelhantering på vår data, säger Fredrik Lind, förändringsledare på Sveaskog.

Principen som använts är enkel, om en fil inte har ändrats de senaste tre åren så arkiveras den och ligger därefter orörd i det sökbara arkivet i ytterligare två år innan den permanent tas bort. Som en engångsinsats genomfördes också en rensning som innebar att filer som varit orörda i mer än fem år flyttades till arkivet och där sparades i två månader för att sedan raderas.

Sparat 35 procent av utrymmet

I samband med förändringen så informerade de också användarna om vad som kommer att ske, så att alla skulle hinna komma åt sina filer i tid ifall de saknade något.

– Genom detta så har vi fått snurr på vår data, inget ligger och skräpar för evigt. Redan har 35 procent av vårt diskutrymme antingen hamnat i arkivet eller försvunnit helt, vilket på sikt självklart kommer leda till minskade kostnader för lagring och backup.

I och med GDPR:s inträde i somras kom också kravet på att man måste ha koll på sin ostrukturerade data och om det finns några personuppgifter. Sveaskog hjälp av Enterprise Vault, vilket är ett verktyg som går ännu mer på djupet än Data Insight. Enterprise Vault scannade igenom alla filer och taggade dem enligt tre olika nivåer beroende på hur mycket personuppgifter de innehöll. 

– Den informationen sattes sedan i händerna på juridikavdelningen som fick titta igenom ifall vi hade personuppgifter på fel ställe. Det arbetet är klart nu och vårt GDPR-arbete har förenklats väldigt mycket genom Veritas verktyg. 

Funkar även i molnet

Men än är det förmodligen inte slut på arbetet. Veritas har lösningar som ger möjlighet att granska filer i molnet och inte bara i lokala filservrar. 

– Vi har i nuläget valt att inte gå vidare med det, utan avvaktar utvecklingen inom området ett tag. Men vi får se, någon gång kanske vi även låter Veritas scanna våra Sharepoint och Onedrive-miljöer, avslutar Fredrik Lind.

Rekommenderad läsning

skargard foto.jpg
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Server som möter GDPR-krav

17 nov 2017 digit

Allt mer handlar om mjukvarudefinierade system. Lenovo vill göra det ännu enklare att möta framtidens krav och lanserar nu en helt ny serie servrar under namnet ThinkSystem.

lejonhane står upp och blickar ut över savannen.jpg
Ett samarbete mellan Kingston och Voister

Bli GDPR-klar med Kingston

15 jun 2018 säkerhet

Efter införandet av GDPR måste alla vara säkra på att persondata inte sprids. Med Kingstons produkter, som både har lösenord och kryptering, kan du känna dig trygg att personuppgifter är skyddade.

bilverkstad-med-mycket-att-gora.jpg

GDPR stor konkurrensfördel

11 maj 2018 säkerhet

Med bara ett fåtal veckor kvar till 25 maj när GDPR, EU:s nya dataskyddsförordning, träder i kraft finns det gott om tips för hur småföretagare ska förbereda sig. Nu lyfter branschorganisationen Företagarna affärsnyttan i ett gott GDPR-arbete.

många människor med suddiga ansikten på en gata.jpg
video

Jakten på transparent säkerhet

27 aug 2018 säkerhet

Alla kommuner står inför samma utmaning inom säkerhet. Att hantera balansgången mellan att erbjuda enkla lösningar till sina medborgare, samtidigt som integriteten och säkerheten ska vara hög. Det menar Anders Olsson, CIO i Gävle kommun och Markus Bylund, strategichef för it och digitalisering i Uppsala kommun.

folk åker fartfyld berg-o-dalbana.jpg
video
Ett samarbete mellan Trend Micro och Voister

Sitt säkert med SOC

7 sep 2018 säkerhet

En stabil och proaktiv it-säkerhet är prio för alla bolag och organisationer. Med Security Operations Center, SOC, analyseras it-infrastrukturen utifrån ett säkerhetsperspektiv och företag får koll på eventuella hot. Nu finns också möjligheten att köpa SOC som tjänst.

amelia-andersdotter-internetaktivist.jpg

Gratis kurs i GDPR

17 apr 2018 säkerhet

Karlstads universitet har tagit fram ett utbildningsmaterial om de tekniska aspekterna av personlig integritet på nätet. Materialet kan användas av företag och organisationer som förbereder sig för GDPR.

stort-antal-personer-passerar-torg-som-liknar-schackspel.jpg

Utpressning ökar med GDPR

22 feb 2018 säkerhet

Lösensumma för att inte sprida stulna personuppgifter kan bli cyberkriminellas nya utpressningshot. Nu blir företag som följer GDPR brottslingarnas nya offer. Det visar en ny rapport om it-säkerhet under 2017 och 2018.

kvinna-vid-dator-i-vackert-ljus.jpg

Framgång för e-förvaltning

19 apr 2018 säkerhet

Snart kan myndigheter fatta beslut om till exempel en biståndsansökan enbart baserat på inhämtade personuppgifter. Beslutet är viktigt för den offentliga sektorns fortsatta digitalisering.

manga-manniskor-pa-bred-gata.jpg

Okända appar hotar GDPR

25 apr 2018 säkerhet

Nära hälften av företagens nätverkstrafik och applikationer kan it-ansvariga inte identifiera och i en fjärdedel av fallen har 70 procent av nätverkstrafiken okänd identitet.