Snabb och flexibel med Cisco

Med krav på både snabbhet och hög säkerhet är det hybrid it-drift som är i fokus för Cisco. Men det finns också utmaningar där en av de största är själva införandet. Det menar Greger Jerlehagen, datacenterchef Cisco Sverige.

– Fördelen med det hybrida molnet är att du kan ha det bästa av två världar: enkelheten och snabbheten hos det publika molnet tillsammans med kontrollen som man har i ett eget datacenter, säger Greger Jerlehagen, datacenterchef, Cisco Sverige.

 Vad säger kunderna om det hybrida molnet?

– Vi har ju pratat länge om moln och för ett par år sedan tänkte man sig kanske att allt skulle hamna i det publika molnet, men där vi befinner oss idag ser vi att den absoluta majoriteten går efter hybrida moln, eller multi cloud, som vi kallar det. 94 procent av de större företagen nyttjar multi cloud.

Vad är de stora utmaningarna?

– Själva införandet, skulle jag säga. Man kanske inte har en ordentligt plan för var olika saker ska ligga någonstans eftersom det inte är säkert att man vet vilka krav applikationerna i ens eget datacenter har, så det är en av utmaningarna. En annan utmaning är att få en helhetsbild över hela den molnstruktur som du använder.

Hur tar man sig an dem?

– Att nyttja de teknologier som finns. Första steget är att veta vad du har i ditt datacenter. Andra steget kan vara att modernisera det egna datacentret, för om det går väldigt mycket snabbare att sätta upp applikationer och virtuella maskiner i molnet, medan det tar dagar eller veckor att göra det lokalt, då hamnar allt i det publika molnet. Därför måste man lyfta sitt eget datacenter till samma nivå.

Vad ser du för trender?

– Att det hybrida molnet är här för att stanna. Och när det gäller att modernisera det egna datacentret är hyperkonvergerat en av de absolut starkaste trenderna, eftersom det innebär att du får ett mycket lättare sätt att hantera din egen infrastruktur, och mycket bättre flexibilitet.

20 september 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Tomas Johansson, adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng