Fem kommuner bättre än en

I Uppland har fem kommuner gått samman för att förenkla digitaliseringsutmaningarna med målet att tillsammans bli utsedda till årets it-kommun år 2023. Bland annat hoppas de kunna ha gemensamma löne- och ekonomisystem och att dela på licenser.

– Vi är åtta kommuner i Uppsala län som har ett väldigt tajt samarbete i många frågor och för ungefär ett och ett halvt år sedan så flaggade Östhammars kommundirektör för att de hade nått vägs ände när det kom till digitalisering. Man kände där och då att man inte skulle kunna hänga med i utvecklingen själva och därför undrade de ifall det fanns någon kommun i regionen som skulle vilja samarbeta. Vi var då fyra andra som sa ja direkt, Heby, Knvista, Älvkarleby och Tierps kommun, säger Emma Burstedt, kommundirektör i Heby kommun.

– Då sjösatte vi en förstudie för att se vilka förutsättningar vi hade. Om det hade gjorts innan och vad vi kunde vinna någonting på det. Den visade oss att vi skulle kunna klara av den tekniska utvecklingen på ett helt annat sätt om än vi gjorde det var och en för sig, säger Emma Burstedt.

Georg Nilsson, projektledare, hur har resan sett ut?

– Den har varit intressant. Från början hade vi en förutfattad mening att våra kommuner var relativt lika, men det var vi inte. Vi hade väldigt många olika typer av tekniska lösningar som vi visste att vi skulle behöva se över. På den positiva sidan ska nämnas att det inte rådde någon som helst tvekan från kommunerna att detta var en satsning man ville göra, säger Georg Nilsson, projektledare Östhammar kommun.

 Hur var ni olika?

– Ekonomistyrningen såg ut på olika sätt, till exempel. Man har finansierat investeringar på olika sätt, och kommunledning och politiker har bidragit på olika sätt för olika delar. Det har varit en riktigt stor utmaning. Tittar vi på it-organisationerna har utmaningen faktiskt varit att man har varit så pass stolt över de delar man har åstadkommit, och det har gjort att man gärna bevakar sin del. Man är väldigt positiv över att skapa den här större enheten, men man vill behålla det man är stolt över, och det är inte helt säker att det är bra för helhetslösningen. Det är en annan utmaning, säger Georg Nilsson.

Vad kan ni i Heby bidra med på den fronten?

– Jag tror att vi har kommit ganska långt i Heby vad gäller skolan. Jag är dessutom väldigt stolt över våra folkvalda som snabbt fattade grejen och man tog snabbt principbeslut och vad med på att det här var en bra sak att göra. Det gjorde man redan efter ett halvår, så där blev vi positivt överraskade, säger Emma Burstedt.

Och vad hoppas du kunna hämta hem av samarbetet?

– Jag hoppas att vi får en helt annan kraft i att möta den digitala utvecklingsviljan som finns i verksamheterna. Det är förstås en utmaning att möta fem olika kommuners verksamheter, men vi bygger ett system för få ihop det. Sen tror jag att vi kommer att få ut mer pang för pengarna. Med en så pass samlad satsning bör vi kunna få än spetsigare it för att komplettera den bas vi redan har. Tanken är att om 10-15 år har vi ett lönesystem, ett ekonomisystem, och så vidare. På licenshållet tror vi också att vi kan hämta hem en del, säger Emma Burstedt.

När är första etappen klar, Georg?

– Vi hoppas på att allt är klart den första januari år 2019. Vi har en ganska spännande etapp lite senare. Vi siktar nämligen mot målet att bli årets it-kommun år 2023. Det finns förutsättningar att nå dit om vi hittar ett sätt att samverka och hitta de synergier vi är ute efter, mellan kommunernas olika verksamhetsområden. Det blir fantastiskt spännande, säger Georg Nilsson.

14 september 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng