Tufft jobb för AI
Termisk sprutning av värmepannor inom värme- och kraftverksindustrin är ett tungt och obekvämt arbete som kräver erfarna operatörer. Nu testas möjligheterna att använda robotar och AI för att skapa bättre arbetsmiljö med bibehållen fjärrkontroll.
Insidan av en värmepanna utsätts för stora påfrestningar och behöver underhållas med jämna mellanrum. Då används så kallad termisk sprutning, vilket innebär att ett pulverformigt beläggningsmaterial sprutas på ytan med hög hastighet, ofta runt 250 meter per sekund. Det är ett på flera sätt krävande arbete.
– Operatörerna behöver ganska mycket träning innan de får utföra arbetet och ofta har de omfattande rehabiliteringsprogram som de måste gå igenom efteråt för att återhämta sig, säger Andrey Kiselev, forskare vid Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem, AASS, på Örebro universitet, i ett pressmeddelande.
Många utmaningar
Det är en miljö med höga ljudnivåer, mycket smuts och små partiklar som kan vara farliga att andas in. Det är också en fysiskt krävande uppgift, eftersom verktygen är tunga och arbetet ofta innebär obekväma arbetsställningar i trånga utrymmen.
Det är också ett avancerat jobb, som kräver mycket erfarenhet. Men de som arbetat längst och har mer kunskap får med tiden allt svårare att orka rent fysiskt.
Att göra det helt autonomt är inte möjligt, på grund av hur komplext arbetet är.
Andrey Kiselev, forskare vid AASS
Nu kan en lösning vara på väg genom projektet Autohic, Automatic High Impact Clading, som är ett samarbete mellan MH Engineering, AASS samt Alfred Nobel Science Park.
– I Autohic vill vi göra det möjligt för operatören att utföra det här tunga arbetet genom fjärrstyrning. Att göra det helt autonomt är inte möjligt, på grund av hur komplext arbetet är. Därför försöker vi göra det möjligt för operatören att fjärrstyra en robot, som utför arbetet inne i värmepannan, säger Andrey Kiselev.
Justerbar autonomi
En del av utmaningen har varit hur roboten ska styras. En enkel variant hade varit någon form av handkontroll, ungefär som till ett tv-spel, men det gav inte operatören tillräcklig kontroll. Därför har forskarna utvecklat en semi-virtuell värld där operatören med hjälp av VR-glasögon kan träda in i miljön och styra roboten med sina händer.
– Vi försöker att skapa en smartare lösning. Vi vill att roboten ska kunna sköta flera av uppgifterna autonomt, så att operatören kan fokusera på att styra exakt vad och hur roboten ska arbeta. Vi arbetar också med något vi kallar justerbar autonomi. Det går ut på att roboten ska kunna byta sina autonoma egenskaper i farten. Roboten ska kunna förstå när den ska arbeta autonomt och när det är bättre att låta operatören kontrollera den mer direkt, avslutar Andrey Kiselev.
Läs mer om ämnet: