Stöd till internet-KBT

kille-hoppar-fran-brygga.jpg

Regeringen tilldelar Stockholms läns landsting 2,2 miljoner kronor för att utveckla och utvärdera en metod för internetförmedlad kognitiv beteendeterapi, IKBT. Målet med projektet är att öka tillgängligheten till effektiv behandling mot psykisk ohälsa.

Enligt Socialstyrelsens rekommendation bör hälso- och sjukvården erbjuda KBT till vuxna personer med lindrig till medelsvår depression. Genom internetförmedlad kognitiv beteendeterapi kan patienten själv genomföra behandlingen kombinerat med regelbundna självskattningar och stöd av psykolog via ett webbaserat meddelandesystem.

– Vi måste utnyttja teknikens möjligheter bättre. Det har visat sig att internet-KBT kan ge samma effekt som vanlig KBT, samtidigt som fyra gånger fler patienter kan få hjälp. Det innebär stora samhällsekonomiska vinster och vinster för den enskilda eftersom väntan på behandling kan kortas, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Snabb hjälp A och O

Psykisk ohälsa är utbredd i den svenska befolkningen och ses som ett av de större folkhälsoproblemen i dag. Antalet personer som söker psykiatrisk vård har också ökat på senare år. På många håll i landet är väntetiderna till behandling inom psykiatrin för långa. Detta är särskilt problematiskt eftersom det har stor betydelse för tillfrisknandet att få snabb hjälp för psykiska besvär.

Stockholms läns landsting beviljas nu 2 225 000 kronor för att utveckla och utvärdera en metod för internetförmedlad kognitiv beteendeterapi. Målet med projektet att öka tillgängligheten till effektiv behandling mot psykisk ohälsa via Vårdguiden 1177. Metoden och tekniken är skalbar för att kunna erbjudas på nationell nivå.

 

29 augusti 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng