Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Signera mera i Lomma

I en kommun hanteras mängder av dokument som ska signeras. Lomma kommun tar nu fram en lösning som ska underlätta och påskynda arbetet, inte minst för att öka transparensen gentemot medborgaren.

– För att man ska lyckas med en digital transformation har vi märkt att det krävs en digital signatur. Vi tog tidigt beslut om att vi skulle använda Mina Meddelanden, som Skatteverket använder sig av, i så stor utsträckning som möjligt men sprang genast på patrull eftersom det fortfarande är väldigt många protokoll som måste skrivas ut och signeras för hand.

– Ett led i arbetet är att varje tjänsteman som har ett beslut till en medborgare i kommunen ska kunna trycka på en knapp i Word och få tillbaka det som en signerad pdf-fil. Därefter skickas den till medborgaren och till vår portal Mina Kommunkontakter, där alla myndighetsbeslut samlas, så att man medborgaren lätt kan komma åt dem. Dessutom skapas en god grund för e-arkivet för det som ska diarieföras, säger Patrik Flensburg, servicechef i Lomma kommun.

– De här digitala signeringarna ger fantastiskt effektivitet i arbetet. Och det blir ju mycket skönare för oss medborgare när vi kan samla allt på ett ställe i mobiltelefonen på kommunens e-plattform, där bygglovsärenden ligger tillsammans med alla ens andra kommunärenden.

Hur vet man i vilken var man ska börja?

– Naturligtvis får man ta var sak för sig. Vi har precis startat med protokollsigneringen, där protokoll knutna till fackliga organisationer nu signeras digitalt. Nu påbörjas resan med att få in de politiska delarna på samma sätt, vilket de är eld och lågor över. Men man får inte glömma att anpassa sin organisation. Det här är ju en totalförändring mot hur man jobbar idag. Med det sagt tror jag att det är en lättnad för väldigt många att slippa hantera så mycket papper, och känna att man har det signerade dokumentet i sin egen dator. Vi hoppas bli klara med dessa bitar i oktober i år.

Vad blir nästa steg?

– Ett stort bekymmer i en kommun är att vi har en oerhört fragmenterad verksamhet med skol- och socialförvaltning, miljö- och byggförvaltning, och så vidare. Det är som en stor kakburk där man kan göra mycket med digitala transformationer. Vi har exempelvis påbörjat ett stort arbete kring processkartläggning, och där värdet ligger i att involvera medborgaren via Mina kommunkontakter. Om du har en synpunkt eller har gjort en felanmälan så ska allt detta gå att följa på ett och samma ställe, och det kan man nu hos oss i Lomma.

– Vi har exempelvis tjänster där du kan se att hålet i marken utanför ditt hus är lagat och klart, och den tjänsten vill vi utveckla för att få ännu mer transparens. Men man måste ta det stegvis eftersom det är så många områden som berörs. Alltifrån sensorövervakning på en äldre person, till it i skolan. Det finns fantastiskt mycket att göra. Arbetslös är man inte på ganska länge, och det gäller att få med sig verksamheterna såklart.

20 augusti 2018 Uppdaterad 25 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Fredrik Kron, Mostphotos

Rekommenderad läsning

Färgglada Piller

Kalmar signerar digitalt

19 feb 2021 digit

Kalmar kommun har gått över till digital signering för läkemedel inom äldreomsorgen. Det innebär bland annat en större säkerhet för de 3 700 insatserna som sker varje dag inom kommunen.

Böcker På Ett Bibliotek

Malmö först i Sverige

27 jan 2021 digit

Ett nytt och intelligent logistiksystem på biblioteken i Malmö stad ska göra det enklare för låntagarna och underlätta för personalen. Malmö är först i Sverige med det nya systemet och flera andra kommuner har redan visat intresse.

Ritad Gul Stjärna

Säffle bäst på Facebook

13 jan 2021 digit

Säffle är bäst i Sverige på att engagera sina medborgare på Facebook. En återkommande tonalitet, saklighet och att inte jaga gilla-markeringar är några av nycklarna till framgång.

Flera Små Rosa Skåp Med Lås
video
Ett samarbete med F-Secure

Så säkrar Lomma O365

8 jan 2021 digit

Bland fyra miljoner mejl upptäckte Lomma 51 osäkra objekt och 104 osäkra webbadresser. Tack vare F-Secure Cloud Protection för Office 365 har kommunen nu ett avancerat skydd mot virus, trojaner, ransomware och annan avancerad kod.

Karl Oskar Och Kristina Monument I Karlshamn

Ny RPA-tid i Karlshamn

18 nov 2020 digit

Ett ärende som tidigare tog två veckor kan nu hanteras på en dag. Det är resultatet när Karlshamns kommun anlitade en RPA för att sköta två uppgifter på löneenheten. Digitala e-tjänster har varit en viktig förutsättning och nu tittar lönechef Annika Risberg på ytterligare processer att automatisera.

Mysig Gata I Lund

Drönare scannar Lund

4 sep 2020 digit

Lunds kommunala fastighetsbolag anlitar drönare i jakten på att få koll på fastigheternas status. Datan ska användas i samband med kommande renoveringar. 

Malmö Civic Lab

Labbet gör Malmö smart

24 aug 2020 digit

Med hjälp av Malmö Civic lab får stadens hemlösa snabbare ett boende och ansökningsprocesserna för SFI sker numera automatiserat. Labbet innebär dessutom att kommunen minskar sina kostnader med miljontals kronor.

Norsk Flagga På Stång Mot Ljusblå Himmel

Chatta i Härryda

11 jun 2020 digit

Kommun-Kim ska hjälpa Härryda kommuns medborgare att svara på frågor. Kim är en kopia på en chattbot som redan finns i över 100 norska kommuner.

Sverigeflagga I Sand

Underkänd omsorg

28 maj 2020 digit

Sveriges kommuner nyttjar inte digitaliseringens möjligheter tillräckligt. Ett felaktigt sätt att använda kommunbudgeten och för kortsiktiga perspektiv gör att invånare inte får ta del av nya digitala lösningar. Det visar en rapport från Göteborgs universitet.