Så förändras Öresundskraft

På Öresundskraft pågår resan från traditionell it-drift till att it-avdelningen blir ett med företaget. För att lyckas med förändringen krävs samverkan och mod att utmana och skrota lösningar som inte bidrar till utveckling.

 

– Vi på Öresundskraft har en spännande resa framför oss med en banbrytande förflyttning när vi går från gammal traditionell it till något helt annat och det arbetar vi med nu, säger Michael Pinotti, it-chef på Öresundskraft.

– Ja det är är ju en spännande resa vi är på och Michael har ett tydligt uppdrag att förändra hela strukturen kring it-organisationen, säger Lars Taps, it-arkitekt, Öresundskraft.

Hur vill ni förändra det?

– Jag ser att samverkan är det sätt som vi kan förflytta oss. Att vi förflyttar it-verksamheten tillsammans med övriga verksamheter så att vi kommer närmare varandra. Verksamheterna har sina idéer och tankar och vi har våra, och när vi kommer tillsammans är då saker och ting börjar hända. Vi har redan gjort en del fantastiska saker där Lars har varit drivande, säger Michael Pinotti.

– Och i dessa samtal blir ju tekniken extremt oviktig. Det är förstås fortfarande viktigt med arkitekturprinciper och infrastruktur och så vidare, men inte i det samtalet. Det är ju bara ett verktyg när vi väl har hittat rätt, säger Lars Taps.

Hur långt har ni kommit?

– Vi är bara i början. Öresundskraft har en övergripande strategi som idag löper fram till och med år 2020, och där måste vår vision stötta den övergripande strategin. I slutändan ska vi på riktigt bidra till verksamheten, säger Michael Pinotti.

– Om hela it-teamet lyckas skulle jag vilja säga att vi inte har någon it-avdelning om 12-18 månader, utan vi är ett med verksamheten. En mission vi har är till exempel att utveckla Öresundskrafts affärer genom värdeskapande informationshantering. Och det är ju egentligen lite mesigt, för på riktigt handlar det ju om att utveckla våra kunder och deras affärer, och i förlängningen hela samhället. Det är coolt och det är lite annat än att jobba med hårdvara, säger Lars Taps.

Når ni dit?

– Ja, jag är inte ett dugg orolig. Vi har rätt kompetens med rätt driv, rätt medarbetare, och arkitekter med lång erfarenhet. Det kommer bara gå fortare och fortare.

– Och på det stora hela handlar det ju om att våga släppa taget om sargen. Att ge sig in i matchen och ibland kanske leverera saker som inte någon har bett om och se vad som händer med de grejorna. Våga prova, och vågar du det finns inga begränsningar hur långt du kan nå, säger Lars Taps.

Är det en stor utmaning att våga?

– Ja, att våga utmana företaget och att våga skrota saker som vi upptäcker inte funkar eller inte adderar något värde till verksamheten, säger Michael Pinotti.

15 augusti 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning