Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

När elen är digital

flygfoto över oskarshamns kärnkraftverk2.jpg

Uniper är majoritetsägare i kärnkraftverket i Oskarshamn, OKG.

Det internationella elbolaget Uniper arbetar intensivt med elförsörjningen för alla de digitala tekniker som blir allt vanligare, inte minst här i Sverige. Till sin hjälp tittar man bland annat på hur IoT och AI kan göra kärnkraften än mer effektiv.

– Uniper har ett stort fokus på digitaliseringsfrågor. Det är en del av strategin för att bli mer konkurrenskraftig på en energimarknad i kraftig förändring. Vi har precis börjat den resan och organisationen i sin helhet är väldigt målmedveten. Alla är överens om att det innebär att vi testar oss fram och att det ges utrymme att jobba med innovation och nytänkande, säger Ramona Hunt, en av it-cheferna på Uniper i Sverige.

AI och IoT på kärnkraftverk

I Sverige är Uniper en av de stora aktörerna inom elproduktion med anläggningar inom både kärnkraft och vattenkraft.

I takt med att samhället digitaliseras ökar kraven på elkvalitet. Med stabil och planerbar baskraft i form av vattenkraft och kärnkraft har Sverige ett elsystem med små frekvensavvikelser och en hög leveranssäkerhet. 

Och det är en viktig förutsättning i ett samhälle där digitaliseringen blir alltmer påtaglig i människors vardag, enligt Ramona Hunt.

– AI och IoT är exempel på teknik som blir värdefullt för vår bransch, bland annat vid insamling av mätvärden från våra kraftverk. Dessa mätvärden används för analyser och planering av exempelvis förebyggande underhållsåtgärder. Om vi kan minska antalet oplanerade avbrott, så skulle det kunna resultera i en ännu högre elkvalitet jämfört med den Sverige har idag, säger Ramona Hunt.

Uniper

Uniper är en global aktör på energimarknaden, verksam i mer än 40 länder och med cirka 12 000 anställda. De viktigaste marknaderna är Tyskland, Ryssland, Sverige, Storbritannien, Benelux-länderna och Frankrike. I Sverige är Uniper en av de stora aktörerna inom elproduktion med en marknadsandel på 20 procent, och med anläggningar inom både kärnkraft och vattenkraft.

För att bättre kunna möta en framtid med en högre grad av digitalisering har Uniper Sverige skapat innovationsgrupper för att ge förutsättningar för nytänkande och vidareutveckling av modeller och tekniker. 

Säkrare el

– Att tänka digitalisering i vår bransch skiljer sig inte jämfört med andra branscher. Det som skiljer är vad man digitaliserar. För en bransch där man till exempel har en slutkundsportfölj är det viktigt att digitalisera och därmed effektivisera försäljnings- och leveransprocesser. I vår bransch handlar det om att effektivisera interna processer och vidareutveckla nya lösningar för att kunna tillhandahålla en ännu stabilare och förutsägbar leverans av el från våra produktionsanläggningar, säger Ramona Hunt.

Enligt Ramona Hunt är den största utmaningen är att hitta rätt nivå av digitalisering. Därför gäller det att ge utrymme för att prova sig fram och skapa ett klimat för innovationsgrupper inom Uniper att arbeta med frågan. Det är också viktigt att ha en omvärldsbevakning med syfte att ta till sig ny teknik och lösningar.

– Uniper är en viktig del i att säkra Sveriges utökade behov av högkvalitativ el. Om några år kommer vi att ha vidareutvecklat våra processer och metoder för att med ännu högra säkerhet och kvalitet kunna leverera den reglerbara el som behövs i ett digitaliserat samhälle, säger Ramona Hunt.

22 augusti 2018 Reporter Tim Leffler digit Foto OKG

Rekommenderad läsning

Smart City
Ett samarbete med HPE

Edge till moln med HPE

22 apr 2021 digit

HPE Ezmeral kör, hanterar och säkrar appar och data från edge till molnet. I en hybrid, decentraliserad värld kan du fokusera på AI och innovation och HPE, med datafabriker och containrar, gör grovjobbet i bakgrunden. 

Robot Människa

Robot förstår våra rörelser

13 apr 2021 digit

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Vaccin Aiprotein

AI-protein som vaccin

9 apr 2021 digit

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin. 

Aruba Säkert Nätverk
video
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Pratbubbla I 3D Och I Svenska Flaggan

AI för myndigheter

4 feb 2021 digit

Snart finns en AI-lösning för svensk språkförståelse. Med Rise-projektet Språkmodeller för svenska myndigheter hoppas bland annat Skatteverket på smidigare administration och en mer flexibel dialog med medborgarna.

Brist It Kompetens

70 000 saknas inom it

21 dec 2020 digit

It och telekom stod för 60 procent av nya jobb under 2010 till 2016, men för att branschen ska fortsätta att driva utveckling krävs det 70 000 medarbetare, framförallt inom AI, datahantering och programmering. Det visar en ny rapport från IT&Telekomföretagen.

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Kontor Coor 960640

Framtidens IoT-kontor

3 nov 2020 digit

Coor använder sensorer på kontor för att mäta koldioxidhalt, temperatur, luftfuktighet samt hur utrymmen används. Inte minst sedan covid-19 drabbade världen är ren luft, fri från virus, viktigt för att öka tryggheten hos anställda. 

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet.