Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Motala vårdar med mobilen

Motala kommun använder digitala alkoholmätare som nyttjas av klienterna i beroendevården. Resultatet har inneburit en ökad trygghet för alla och att personalen har mer tid att jobba förebyggande.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 30 augusti 2018 it i vården

två belgiska ljusa öl i glas i närbild.jpg

– Den största fördelen är att det blir en helt annan frihet för våra klienter. De slipper känna sig konstant jagade av oss och istället kontaktar vi dem om vi ser att resultatet av deras tester inte är i enlighet med det vi kommit överens om. Klienterna blir bättre på att komma på möten och sköta tider just för att de känner att de gör det av fri vilja, säger Jenny Westerin, behandlingsassistent på Motala kommun, under SKL:s föreläsningen om it-lösningar i vården.  

Selfie och alkoholmätare

År 2016 deltog Motala och fyra andra kommuner i ett projekt som avslutades med rapporten Värdet av en nykter dag. I rapporten beskrivs hur 35 klienter fick prova alkomätaren Previct med lyckat resultat. Nu används metoden för 10 procent av kommunens vårdklienter.

Utöver den digitala alkoholmätaren får klienten även en smart telefon. Genom att blåsa i mätaren samtidigt som man tar en selfie kan vårdpersonalen vara säker på att man inte har fuskat. Därefter skickas bilden tillsammans med resultatet direkt in till personalens vårdportal.

Satsningen är en del i arbetet med att fokusera på tekniska lösningar i hemmet, det vill säga idéen om att de som kan vårda sig själva i sitt hem mår bättre, samtidigt som det blir mindre kostnader för kommunen.

– Vi kommer överens med respektive klient om hur ofta och när han eller hon ska blåsa. Det finns också tillgång till dagbok om man vill föra en sådan, och en knapp klienten kan trycka på om de vill ha akut kontakt från oss. Resultatet hamnar hos oss omgående, och vi får dessutom bättre överblick om klienten är på väg in i ett återfall. Det blir en ärligare dialog eftersom vi får bättre uppsikt och klienterna känner sig tryggare, säger Jenny Westerin.

Inte mindre personal

Anna Widéen, tillförordnad enhetschef för Psykologistöd, missbruk och boendestöd på sociala resursverksamheten på Motala kommun, vidhåller att detta inte är ett sätt för att skära ner på personal, utan att det tvärtom handlar om att öka insatserna på hemmaplan, och underlätta arbetet för kommunens LVM-hem och behandlingsassistenter. 

– Precis som med all ny teknik har det förstås varit en lärandekurva, och vi lär oss fortfarande nya saker, men överlag har det varit en lyckad satsning, både för klienter och personal, säger hon.

Så funkar Previct

Klienten får först fylla i enkäter och kommunen säkerställer att man har klientens samtycke för att använda verktyget.

Under behandlingstiden blåser klienten i en alkoholmätare som är kopplad till en app i en smart telefon, ofta tre gånger per dag, på bestämda tider. Samtidigt tar han eller hon en selfie på sig själv.

Skulle svaret bli positivt får klienten en kvart på sig att blåsa om, eftersom man kan få utslag av mat som innehållit små mängder alkohol eller från alkohol som finns naturligt i munnen.

Därefter skickas bild tillsammans med resultat in en vårdportal som behandlingsassistenterna har tillgång till, med färglagda prickar som visar resultat på blåsningen.

I programvaran som behandlingsassistenten har tillgång till går det att analysera varje klients resultat i olika grafer.  

 

Rekommenderad läsning

gammal och ung kvinna.jpg

Luleå forskar om smart vård hemma

9 jan 2018 it i vården

Att testa nya arbetssätt och digitala produkter och tjänster för personer som vårdas i hemmet eller på vård- och omsorgsboende är målet med den nya samverkansmiljön på Luleå tekniska universitet.

aldre-kvinna-fiskar-med-rullatorn.jpg

Digital vård klarar ålderskurvan

1 okt 2018 it i vården

Teknik underlättar äldres vardag och frigör personalresurser så att verksamheterna klarar av den framtida demografiska utvecklingen. Det visar resultaten av projektet RemoAge, där Region Norrbotten under tre år testat nya arbetsmetoder med stöd av digitala lösningar.

aldre-man-lar-barnbarnet-cykla.jpg

350 miljoner till kommunerna

2 jul 2018 it i vården

Regeringen har avsatt 350 miljoner kronor i stöd för välfärdsteknik till den kommunala äldre- och funktionshinderomsorgen. Nu har regeringen tagit beslut om hur mycket pengar kommunerna i Sverige ska få.

glad-kvinna-spelar-kort.jpg

Gott sällskap med AI

23 okt 2018 it i vården

Framtidens robotar ska hjälpa äldre och samtidigt anpassa sig till kulturen hos varje individ de tar hand om. AI-forskare från Örebro universitet deltar i det tvärvetenskapliga projektet Caresses som nu testar sina första robotar på äldreboenden i England och Japan.

pappa-och-son-skrattar-tillsammans.jpg

Trådlös livskvalitet

18 okt 2018 it i vården

Nu utvecklas en lösning som gör det möjligt för en person i rullstol att ta sig fram sida vid sida med en assistent eller annat sällskap. Projektet drivs av Mittuniversitetet i samarbete med Permobil och tanken är att rullstolen med hjälp av en handhållen kontroll och stereokamerateknik ska följa personen som går bredvid användaren

aldre-kvinna-960640.jpg

Patienter utvecklar vården

4 dec 2018 it i vården

Patienter och vårdpersonal är tillsammans bäst på att utveckla innovativa lösningar inom hälso- och sjukvård. Det är bakgrunden till ett forskningsprojekt vid Karlstad universitet där grupperna ska kommunicera via en digital plattform. 

en gammal fin gumma vid ett bord tittar ironiskt åt sidan i en orange skjorta.jpg

Så blir Attendo ledande

20 feb 2019 it i vården

Omsorgs- och vårdföretaget Attendo vill ta den europeiska, digitala ledartröjan inom omsorgsbranschen. Som ett led i det arbetet arbetar bolaget genomgripande med att sätta en gemensam it-arkitektur för samtliga verksamheter.

vila-under-vandringen.jpg

Värmland i centrum

30 nov 2018 it i vården

Med stöd av Vinnova etablerar sig Värmland nu som ett nationellt nav för utvecklingen av nya e-hälsotjänster. Bakom satsningen Digitalwell Arena ligger en rad regionala och kommunala aktörer med målet att utveckla och testa innovativa lösningar i verkliga miljöer.

en äldre kvinna med käpp tittar på en man som sitter bredvid henne.jpg
video

Färdigutvecklat hos kommunerna

9 jul 2018 it i vården

Enligt SKL behöver kommuner och landsting 124 000 fler medarbetare om sju år. Samtidigt kommer kommunernas verksamhet gå back 27 miljarder kronor med nuvarande skatteintäkter. Samarbete och samlade satsningar på e-hälsa är högt på agendan, något som sker både i Västerås och Borås.