Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Lantmäteriets nya robotar

Blockkedjor, AI och RPA testas och används flitigt på Lantmäteriet. Men för en full utväxling av tekniken krävs en lagändring. Det menar Anders Enmark, digital strateg på Lantmäteriet.

– Vi har kommit en bra bit med våra blockkedjor. Vi har visat hur en försäljning och ett köp av en fastighet kan se ut då blockkedjan vandrar runt mellan aktörerna. Det vill säga från säljare, via en app till köparen som signerar ett digitalt originalkontrakt. Därefter går köpet in i Lantmäteriets och Sveriges fastighetsregister. Vi har dessutom börjat med ett proof of concept om hur vi kan utnyttja AI ännu bättre, säger Anders Enmark, digital strateg på enheten för digital utveckling på Lantmäteriet.

Hur kan blockkedjor hjälpa Lantmäteriet?

– Framförallt är vi intresserade av att ha digitala original, istället för att originalen ska vara på papper. Fortfarande får vi in ett kilo gem som sitter på papper, per dag.

Har ni någon teknik ni vill lyfta som ni använder idag?

– RPA. För ett år sedan var RPA nytt, men nu har vi kört ett projekt där en digital mjukvarurobot tar emot en digital ansökan och matar in det i ett gammalt ärendehanteringssystem. Vi ser att vi har långa ledtider i förrättningsverksamheten och denna mjukvarurobot kan frigöra resurser som kan arbeta med detta. I det här första projektet har vi sett att vi tjänar 30 minuter per ansökan, säger Anders Enmark.

– Vi har dessutom 17 liknande projekt som just nu står på kö, säger Maya Olsson, funktionschef för it-arbetsplats på Lantmäteriet. Ett av dem har precis dragit igång och det kommer att förenkla beställningar av datorer. Syftet är att användarna ska slippa gå in i ett knöligt användarsystem. Det ska istället räcka med att de pekar på vilken utrustning de vill ha och sen gör roboten jobbet. Det är en otrolig förbättring som är efterlängtad. Det projektet tror vi kan bli lyckosamt, och vi ser redan nu att vi sparar upp till två timmar per beställning, och handläggarna kan därmed fokusera på annat.

Har ni någon vision för år 2020?

– En vision som jag har är att när nyanställda kommer till oss så får de möjlighet att vara produktiva redan från första dag eftersom alla verktyg redan är på plats, säger Maya Olsson.

– Det kan vara lite tidigt för blockkedjor år 2020, men där någonstans kan vi nog börja se att blockkedjor börjar användas på riktigt, säger Anders Enmark. Det krävs en del lagändringar innan allt kan vara på plats, men det ser lovande ut. När det kommer till AI har vi redan testat hur den skulle kunna behandla och bedöma validiteten i signeringar, så det kan mycket väl vara på plats om två år. Den skulle också kunna hjälpa kundtjänsten med att svara på en viss typ av frågor, exempelvis.

– AI skulle också kunna bli användbar för att scanna in gamla fastighetsbildningsdokument. Vi har ju kontrakt och dokument från 1850-talet där dessa beslut skulle kunna läsas in med OCR-teknik, säger Anders Enmark. 

31 augusti 2018 Uppdaterad 4 mars 2019 Reporter Fredrik adolfsson digit Foto adobestock, Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Drapperad Kinesisk Flagga

Geelys nya partner

12 jan 2021 digit

Bilkoncernen Geely ska starta ett nytt bolag tillsammans med techbolaget Baidu som driver Kinas största sökmotor. Tillsammans ska de utveckla elektrifierade fordon.

Rött Skynke Som Öppnas Med Två Händer På Varje Sida

Framtidens skatt med öppna API:er

11 jan 2021 digit

Framöver kan företagens omfattande arbete med redovisning och deklaration vara ett minne blott. Nu arbetar Skatteverket, tillsammans med banker och utvecklare, för en automatiserad deklaration.

Vit Ytterdörr Med Fin Blomma Framför

Lantmäteriets rapport

1 dec 2020 digit

Digitaliserad fastighetsbildning kommer att ge positiva effekter när det gäller både kvalitet, kostnad och tid. Det framgår i en slutrapport som Lantmäteriet nu överlämnar till regeringen.

Folk På Torg

Revision av RPA

24 nov 2020 digit

När myndighetsbeslut tas av datorer ökar ofta effektiviteten och rättssäkerheten, men det sker för lite kontroll och uppföljning. Det visar en ny granskning gjord av Riksrevisionen.

Stamceller I 3D

Spel-AI för celler

2 nov 2020 digit

En AI-baserad teknik för att analysera sociala nätverk har fått betydelse för individanpassad vård och framtidens läkemedel. Det är forskare vid Uppsala universitet som sett möjligheterna med den avancerade bildanalystekniken för att hantera viktig information som andra metoder missar.

Tre Färgglada Kugghjul

2025 gör maskiner jobbet

23 okt 2020 digit

År 2025 kommer maskiner att utgöra mer än hälften av världens arbetskraft. Det spår World Economic Forum.

Symbol För Yuan Mot Kinesisk Flagga

Trögt för digital yuan

20 okt 2020 digit

Kina har lottat ut digitala yen motsvarande drygt 13 miljoner kronor till kinesiska medborgare i staden Shenzhen. Men invånarna är inte imponerade.

Husnyckel Mot Gul Bakgrund
voister trend 2020

Lantmäteriets satsningar

12 okt 2020 digit

Lantmäteriet har fått regeringens uppdrag att ta fram exempel på lyckade AI-satsningar för att skapa ett förtroende för tekniken. Samtidigt framkommer det i undersökningen Voister Trend att myndigheten är en av få som på allvar försöker använda blockkedjeteknik. Ladda ned Voister Trend och ta del av hela undersökningen. 

Blåbär I Händer

Miljarder till bredband

17 sep 2020 digit

Regeringen satsar ytterligare 2,2 miljarder på utbyggnaden av bredband. Satsningen görs för att stärka Sveriges digitalisering och kommer att fördelas under de kommande fem åren.