EU:s krafttag mot terror

EU-terror-ny-lag-960640.jpg

EU överväger att införa nya lagar som kommer att tvinga techbolag, som exempelvis Facebook, Twitter och Youtube, att ta bort terroristprogaganda från sina plattformar.

Förslaget innebär att bolagen kommer att få en varning och har sedan en timme på sig att ta bort innehållet. Om inte det sker så väntar dryga böter.

– Vi har inte sett tillräckliga framsteg inom det här området, och vi är villiga att vidta starkare åtgärder för att bättra skydda våra medborgare. Vi har inte råd att slappna av eller slå oss till ro mot ett så destruktivt fenomen, säger Julian King från EU:s säkerhetsråd till Financial Times.

En liknande lag godkändes och lagstiftades i EU i mars i år, men då var det endast frivilliga riktlinjer som klubbades igenom. Det som diskuteras nu skulle förmodligen istället inkludera böter till alla plattformar som inte efterföljer lagen, oavsett storleken på dessa.

Efter de senaste årens terrorattacker är det av hög prioritet för europeiska regeringar att hålla onlineplattformar rena från terroristinnehåll.

Källa: The Verge 

22 augusti 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng