Dolda cyberattacker ökar

dolda-cyberattacker-okar.jpg

Cyberkriminella har börjat röra sig från uppseendeväckande attacker via ransomware till mer dolda attacker för att stjäla pengar och känslig information utan att användaren märker det. Kryptokapningar har ökat dramatiskt och hittills i år har 114 miljarder kronor gått förlorade, visar en ny rapport från Trend Micro.

– Den senaste utvecklingen av hotlandskapet pekar på det vi har sett under många år – att cyberkriminella konstant utvecklar och förändrar sina metoder och verktyg för att förbättra och utöka effekten av sina attacker. Då breda utpressningsattacker och dataintrång har blivit norm, har de cyberkriminella förändrat sina arbetssätt till att verka mer i det fördolda med metoder som tidigare inte använts i större utsträckning eller rent av aldrig setts, säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på Trend Micro Sverige, i ett pressmeddelande.

Ökning med 956 procent

Trend Micros halvårsrapport för 2018 visar att kryptokapningar ökade med 96 procent under det första halvåret jämfört med hela 2017, samt med hela 956 procent jämfört med det första halvåret i fjol.

Samtidigt har de betydligt mer märkbara attackerna via utpressningsprogram minskat och är alltså på tillbakagång. Detta visar på att cyberkriminella börjat röra sig bort från att jaga snabba pengar via utpressningsprogram mot att istället fokusera på långsammare attacker som sker i bakgrunden utan att användaren anar det, framför allt i form av kryptokapningar.

Dystra felberäkningar

Amerikanska FBI har rapporterat in hur stora förluster företag världen över har drabbats av på grund av vd-mejl. Årets uppskattning på 114 miljarder SEK är mycket högre än de 82 miljarder SEK som Trend Micro och FBI förväntade sig. Den överträffar också de rapporterade förlusterna under samma period förra året. Dåvarande 42 miljarder SEK har alltså ökat med drygt 270 procent.

 

29 augusti 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng