Globala testbäddar

AdobeStock_79227252.jpeg

För att harmonisera testprotokoll för uppkopplade och autonoma fordon inleder nu RISE-ägda AstaZero ett internationellt partnerskap med olika testbanor. Samarbetet omfattar även American Center for Mobility och K-City i Sydkorea.

– Internationellt samarbete mellan testanläggningar kommer ge svensk industri och forskning större möjligheter att testa och verifiera i realistiska testmiljöer, samt ge en gemensam harmoniserad ram för att påskynda säkerhets nytta av AV-teknik, säger Monica Ringvik, teknikchef på AstaZero.

Kvitto på transportkompetens

Som en del av partnerskapet kommer deltagarna att träffas halvårsvis för att utbyta testuppdateringar, ta itu med områden av ömsesidigt intresse som rör riskhantering, implementeringsmiljöer och datainformationsverktyg.

– Genom att skapa ett internationellt partnerskap mellan testbäddar av liknande typ som AstaZero, kan vi gemensamt arbeta för standardisering och harmonisering av provning vilket ger AstaZero och det svenska kompetensklustret försprång och unika fördelar. Deltagandet i partnerskapet är ett kvitto på den svenska kompetensen vad gäller automatiseringen av transportsystemet, säger Peter Janevik, vd på AstaZero i ett pressmeddelande.

RISE och Chalmers

AstaZero innehåller ett antal testmiljöer som ett stadsområde, en flerfilig väg, ett mångsidigt höghastighetsområde och en landsväg. Var och en representerar typiska miljöer som är viktiga för forskning och utveckling inom området för automatiserade fordon och aktiv säkerhet. Med tillgång till exklusiva kommunikationsnät, kunskap om fordons set-up och sensorer och med en flexibel och verklig infrastruktur fungerar AstaZero som forskningspartner till industrin, akademi, institut och myndigheter. Testbädden ägs av RISE och Chalmers.

30 juli 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng