Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Därför ska du uppdatera W10

industrirobot-960640.jpg

I Microsofts senaste uppdatering för Windows 10 ska användarna lättare kunna fokusera och komma tillbaka till gamla specifika tidpunkter. Men framförallt utökas skyddet mot ransomware och andra säkerhetshot.

Förut kom Windows uppdateringar var tredje år men den tiden är förbi. Nu rullas uppdateringarna ut två gånger per år med ofta mindre men ändå viktiga förändringar. Det tycker Henrik Byström, affärsområdeschef Modern Workplace & Microsoft 365, är en fullt rimlig förändring.

– Världen förändras och vi kan inte ha en plattform som uppdateras var tredje år. Säkerhetsbehoven ändras ständigt och det är en stark anledning till att vi nu kontinuerligt gör så uppdateringar istället för få och större.

I den något försenade uppdateringen, finns en hel del nytt. En av nyheterna är den så kallade focus assistant, som i vår informationsöverflödiga tidsera ska hjälpa dig att hålla fokus. Med den nya assistenten kan man mellan vissa tidpunkter välja att inte bli störd, men om man skulle vänta på ett viktigt mail eller dylikt från en viss person så kan man bestämma att just det ska gå igenom. 

Gå tillbaka dit du vill

En annan nyhet är timeline - ett verktyg som låter dig komma tillbaka till där du var vid en viss tidpunkt.

– På så sätt ska man kunna plocka upp det man tidigare jobbade med baserat på en tidslinje. Jag kan se när jag höll på med vad och komma tillbaka till en viss tidpunkt på ett enkelt sätt. Timeline och focus assistant är funktioner som numera finns och alla har tillgång till. Även om man inte fått uppdateringen än så kan man gå in och fixa det manuellt.

Just tidslinjefunktionen är också något som återfinns bland de nya säkerhetsdelarna. Med det nya tillägget One Drive Files Restore känner Windows av ifall man blivit utsatt av någon form av ransomware-attack. De identifierar var och när problemet dök upp och frågar om du vill återställa till versionen du hade innan attacken, och kan då gå tillbaka till en viss tidslinje.

Allmänt så är säkerhet något som Microsoft fokuserat mycket på i den nya uppdateringen. En annan nyhet är den virtualiserade webbläsaren Windows Defender App Guard som nu finns för alla Windows 10-användare, tidigare har funktionen bara funnits för enterprise-kunder. Om du råkar surfa in på en webbsida med dålig kod så ska inte koden komma åt dina personliga inställningar, utan istället hamnar den nu i en egen container.

– Många kunder undrade över varför de inte hade det här på sina hemmadatorer också, vilket var en rimlig åsikt. Därför lade vi in det även för privatanvändare nu. Säkerhetshoten växer så mycket och vi vill hjälpa alla så mycket vi kan, säger Henrik Byström.

Bort från lösenord

Genom Windows Account Protection så vill också Microsoft uppmuntra nya sätt att logga in. Lösenord kommer aldrig vara tillräckligt säkert så det vill de komma bort ifrån. Istället vill de göra det enklare för oss att logga in med ansiktsigenkänning, pinkod och donglar.

Vår högsta prioritet är att göra Windows säkrare för varje uppdatering. Windows Account Protection är nästa steg i att skydda våra användare.

Henrik Byström

– Huvudsyftet är att få bort lösenord till förmån för andra säkrare sätt, exempelvis biometriska metoder som ansiktsigenkänning och fingeravtryck. Flerfaktorautentisering, att man idag kombinerar ett lösenord med exempelvis en pinkod som skickas till din mobila enhet, gör det svårare för cyberkriminella att komma åt ett konto. Utmaningen är att få användarna att logga in genom flera olika säkerhetslager, samtidigt som man måste förkorta inloggningstiden och att användaren inte ska uppleva inloggningen som extra krånglig. Vår högsta prioritet är att göra Windows säkrare, tryggare och bättre för varje uppdatering. Windows Account Protection är nästa steg i att skydda våra användare.

Varför är det viktigt att uppdatera W10?

– Det är viktigt ur en produktivitetsaspekt, och med det sagt så vet vi ju att alla inte kommer använda alla nya funktioner. Men finns bra funktioner så kommer också användare att börja använda dem, det vet vi sedan tidigare.

– Men det allra viktigaste är just säkerhetsperspektivet; att man får det skydd som finns i en ständigt föränderlig miljö. Det är ju också anledningen till att vi gör mindre men mer frekventa uppdateringar numera. Det är lätt för alla att uppdatera och det ska inte kännas som ett projekt, utan det är en process som är enkel att göra för alla, avslutar Henrik Byström.

2 juli 2018 Uppdaterad 20 februari 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto adobestock

Rekommenderad läsning

Dator På Skrivbord Med Massa Postitlappar

Ny look i Outlook

4 mar 2021 digit

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Skatteverket

Skatteverkets molnstrategi

11 feb 2021 digit

Myndigheters närvaro i molnet är ett hett diskussionsämne, speciellt efter Schrems II-domen i somras. Men för Skatteverket är molnet en självklarhet, inte minst när det kommer till de europeiska cloudtjänsterna. Dessutom har myndigheten en molngrupp som löpande granskar vilka molntjänster som kan användas.

Hjärtan Molnet

Rekord för molnet

8 feb 2021 digit

Globala investeringar i molninfrastruktur växte med 32 procent under det fjärde kvartalet 2020. Marknaden omsatte 39,9 miljarder dollar under perioden, vilket är 10 miljarder mer än samma period 2019 och därmed den största ökningen någonsin. 

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Magnus Wink Slöjd2

Digital slöjd

28 jan 2021 digit

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

Man I Orange Bygguniform Står På Solcell Och Fixar

Störst på förnybart

14 dec 2020 digit

Amazon är världens största köpare av förnybar energi. Det kommuniceras efter att bolaget investerar i ytterligare 26 vind- och solenergiprojekt, vilket totalt motsvarar 6,5 gigawatts.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Riksdag Sverige

Sveriges AI-miss

29 jun 2020 digit

Sverige har missat möjligheten att AI-utbilda korttidspermitterade under coronapandemin. Nu behöver vi som land få till en demokratisering av tekniken, fokusera hårt på tillämpningar och politiker med mer positiv inställning. Det menar Daniel Akenine, Microsoft och Luka Crnkovic-Friis, Peltarion.