Big data hos Tyréns

Digital twins och sensordata kan förändra våra vardagsbeteenden och framtidens stadsplanering. Nu utforskar Örebro kommun digitaliseringens möjligheter att skapa informationskedjor som omfattar nya stadsdelar och människorna som bor där.

– Tyréns fokus är hur vi ska utveckla samhället på ett smartare och bättre sätt. Utmaningen idag är att skapa fungerande informationskedjor som omfattar alla, såväl kommunala och privata aktörer som medborgarna, säger Per Bjälnes, digitaliseringsstrateg, Tyréns.

– Det finns ett uttryck nu som heter natural user interface, alltså hur jag som individ konsumerar information. Tar jag mig själv som exempel, så öppnar jadörren om det är något jag undrar över som rör den. Men med en digital modell av dörren, en digital twin, med sensordata och information om till exempel vilken nyckel som finns där och när dörren behöver servas nästa gång då klickar jag såklart på den. Det här innebär ett helt annat sätt att kommunicera.

Finns det några begränsningar för vilken information som kan samlas in?

– Nej, det är en systemoberoende lösning som fokuserar på data om objektet, inte systemet som det kommer ifrån. Jag kan dessutom överlagra information, det vill säga få med till exempel människors rörelse, temperatur och luftfuktighet i samma vy och inte utspridd på flera appar. Jag får alltså all information där jag vill konsumera den.

per bjälnes med paneldeltagare på almedalen.jpg

Från vänster: Joakim Adgård, Head of Corporate Energy Solutions, E.ON; Per Bjälnes, digitaliseringsstrateg, Tyréns; Peter Elfstrand, arkitekt MSA, processledare, Tengbom; Jonas Håkansson, regionchef syd, Serneke Projektutveckling

Är det något data som är extra intressant för oss som samhällsmedborgare?

– Framför allt är det beteenden som energikonsumtion och rörelsemönster. Kan jag till exempel se hur jag rör mig kan jag också planera och styra tillgången på transport. Något som kan leda till färre bilar och färre parkeringsplatser och med det en förändring av hela staden.

När tror du vi är där?

– Det har hänt massor under senare år i takt med att förståelsen för vad det här är och innebär har ökat. Nu arbetar vi till exempel med Örebro kommun och deras digitalisering, och de är väldigt intresserade av de här möjligheterna att få ihop byggnader, nya stadsdelar och människor i inkluderande kommunikationskedjor.

6 juli 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter tim lefflerdigitFoto fredrik kron, adobestock

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning