Vinnova satsar på säkerhet

tre-kirurger-under-en-operation.jpg

Flera rapporter pekar på att cyberattacker ökar i omfattning både i antal och i storlek. Det är en trend som väntas fortsätta i takt med att allt fler produkter blir uppkopplade. Nu investerar Vinnova närmare 200 miljoner för att få öka utvecklingstakten inom digital säkerhet och infrastruktur.

– Kombinationen av det ökande antalet uppkopplade produkter och den ökande risken för cyberattacker gör att förtroendet för digitala lösningar är hotat, vilket kan leda till att Sverige inte utnyttjar digitaliseringens fulla potential, säger Tommy Schönberg på Vinnova, som är ansvarig för det nya programmet.

– Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter och då måste vi även känna oss trygga i de lösningar som utvecklas. Därför är det viktigt att satsa på innovation inom det här området, säger han.

Vård och hälsa

Vinnova satsar närmare 200 miljoner kronor fram till 2020 på att få fram innovativa lösningar som stärker digital säkerhet och infrastruktur. Exempel på områden där det finns stora behov av att öka säkerheten är transporter med uppkopplade och självkörande fordon och inom vård och hälsa där medicinteknisk utrustning, appar, journaler och andra system genererar stora mängder hälsodata.

Även inom industrin ökar riskerna när graden av uppkoppling ökar och angrepp kan leda till kostsamma konsekvenser i produktionen.

Säkrare molntjänster

Förhoppningen är att den nya satsningen ska leda till nya lösningar som ökar säkerheten, det kan handla om till exempel krypteringar för säkrare molntjänster eller säkerhetslösningar för uppkopplade system i industrin.

Redan nu lanserar Vinnova en satsning på 60 miljoner kronor i två utlysningar inom digital säkerhet och tillförlitlighet, en med temat moln och sakernas internet och en som ska finansiera samverkansprojekt. Projektparterna förväntas bidra med ytterligare 45 miljoner kronor. Satsningarna riktar sig till företag, offentlig verksamhet, universitet och högskolor och andra aktörer som vill utveckla nya lösningar.

 

7 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT