System för fred

fn-soldat-pa-uppdrag.jpg

Uppsala universitet har utvecklat Views, ett datasystem för prognoser om var i världen som väpnade konflikter kan uppstå. Systemet är tänkt att användas för att FN och andra världsorganisationer ska kunna ingripa så tidigt som möjligt och i bästa fall förhindra konflikten. 

Utmaningarna att förhindra, lindra och anpassa sig till storskaligt politiskt våld är enorma, särskilt när våld eskalerar på platser där det inte är väntat. Projektet Views, A Political Violence Early-Warning System, leds av freds- och konfliktforskare vid Uppsala universitet. Det analyserar risken av tre typer av politiskt våld: statsbaserade konflikter som inkluderar stater och rebellgrupper, väpnade konflikter mellan icke-statliga aktörer och våld mot civila.

– Principen att ha full transparens är väldigt viktig för oss. Det finns redan idag analysverktyg som är baserade på underrättelseinformation och som används av till exempel FN. Vi har valt att maximera transparensen och bara använda öppna data för att se hur långt det kan ta oss. Det betyder att vi kanske inte gör det absolut bästa varningssystemet, men det kommer att var det mest öppna. Det blir vårt bidrag, säger Håvard Hegre, Dag Hammarskjöld-professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet och projektledare av Views, i ett pressmeddelande.

Reviderad modell

Views bidrar med prognoser för länder, mindre geografiska områden och även aktörer. Prognoserna jämförs systematiskt mot vad som senare faktiskt sker, och modellerna revideras löpande för att förbättra prognoserna. Modellernas träffsäkerhet utvärderas också och även dessa utvärderingar görs offentliga. Views är gjort för att ha en fullständig transparens för all data, dokumentation och källkod. De nuvarande prognoserna baseras på data från Uppsala Conflict Data Program, UCDP.

Utöver utvärderingsprocesserna studerar projektets medlemmar hur man kan konstruera kriterier för att göra prognoserna så användbara som möjligt. Views kommer till exempel att analysera de svåra avvägningarna som behöver göras när prognoserna konstrueras. Möjligheten att träffsäkert kunna identifiera en stor andel konflikter associeras ofta med ett stort antal falska alarm.

Horisont 2020

Views finansieras av Europeiska forskningsrådet, ERC, genom EUs forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020. Views beräkningar genomförs med hjälp av resurser från Swedish National Infrastructure for Computing, SNIC, vid Uppsala Multidisciplinary Center for Advanced Computational Science, Uppmax.

18 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng