Polisens viktigaste vapen
För polisen har mobilen skapat ett informationsövertag som har gått om batongen vad gäller viktiga redskap. Under terrordådet i Stockholm skapades en app på en timme med bilder på den misstänkte gärningsmannen, vilket bidrog till det snabba gripandet.
Under VMware vForum i Stockholm talade Kalle Halvarsson, sektionschef Digital arbetsplats på Polismyndigheten, om hur mobilen har gått om batongen vad gäller viktiga redskap för polisen.
– Sedan vi fått multifråga-appen som gör att vi poliser kan skriva in personnummer, registreringsnummer och dylikt kan vi i realtid se om personen framför oss är farlig. Tidigare fick vi ringa in till en central och ofta sitta i telefonköer, vilket självklart inte är speciellt effektivt.
– När man frågar en polis i yttre tjänst vilka tre redskap som betyder mest så säger de ofta polisradion, pistolen och telefonen. Batongen är inte topp tre längre – så viktig har mobilen blivit. Den har skapat ett ovärderligt informationsövertag och många säger att det är den viktigaste it-leveransen genom alla år.
Läs mer: Appen som gör polisernas jobb säkrare
Terrordådet 7 april
Och än har bara den tekniska revolutionen hos polisen precis börjat. Kalle Halvarsson ser bland annat drönare, sensorer och kameror som viktiga verktyg för att försöka minska kriminaliteten framöver. Som exempel på deras tekniska utveckling nämner han bland annat arbetet i som skedde i bakgrunden under terrordådet den 7 april i Stockholm förra året.
Någon timme efter att attacken ägt rum så kom en bild på en misstänkt gärningsman in till polishuset. Då fanns bara ett problem nämligen att få ut bilden till alla landets poliser, och säkra att de sett den.
– Då satte våra utvecklare igång med att skapa en app som vi distribuerade genom Workspace One-verktyget. En timme efter att vi fått bilden hade vi skapat en applikation som alla poliser i landet hade tillgång till. Att det bara tog en timme från att vi såg ett behov till att lösa det och verkställa appen ute i verksamheten är en enorm förändring för oss.
– I appen fortsatte vi sedan att lägga ut information med allt som sades på diverse presskonferenser och dylikt. Alla poliser fick exakt samma enhetliga information – det hade aldrig varit möjligt tidigare.
Per Gustafsson, Sverigechef VMware, kommenterar företagets och polisens samarbete:
– De senaste åren har vi fördjupat vårt samarbete med polisen till att omfatta fler områden, bland annat inom mobilitet. I grunden handlar det om att med effektiv teknologi skapa engagerade medarbetare. Engagerade medarbetare leder till ökad produktivitet med förutsättningar till bättre verksamhetsresultat.
Läs mer om ämnet: