Ett samarbete mellan Logitech och Voister

Möten utan stress och köer

Logitech vill sänka den tekniska barriären för videomöten genom att fungera ihop med alla olika typer av mjukvara. De ser också mötesformen som något som kan minska utgifterna, stressen och miljöpåverkan. Redan har myndigheter som satsat på digitala möten minskat sina utsläpp tre gånger mer än övriga. 

– De självklara fördelarna är ju minskade utgifter, tidsbesparingar och det minskade resandet som leder till en bättre miljö. Att ha möten via telefon är inte alltid optimalt, speciellt inte när man ska visa upp eller beskriva något och samtidigt ger kroppsspråket en extra dimension, säger Mario Krestalica, video collaboration manager på Logitech. 

Videomöten har tidigare ofta inneburit en tunggrodd teknik med väldigt många olika typer av system som inte har kunnat kommunicera med varandra, menar Mario Krestalica.

– Frågar du runt så kommer en en hög andel säga att det har varit omständligt; att de inte kunde prata med den kunden på grund av att de använde en viss mjukvara och så vidare. Men våra produkter är helt obundna och kan ansluta och prata med vilken mjukvara som helst. Jag ser vårt erbjudande som någon form av demokratisering av videomöten.

meetup.jpg

Konferenskameran Logitech MeetUp.

Två av Logitechs lösningar heter MeetUp och Brio. MeetUp är utrustningen som även passar i mindre konferensrum då den har en vidvinkel på 120 grader som gör att alla får plats i bild. Kameran har 4K-optik och ljudet är optimerat för att få till en bra mötesrumsakustik, så att alla också ska kunna höras. 

brio-logitech.jpg

Webbkameran Brio 4K Ultra HD från Logitech.

Brio är en webbkamera med hög videokvalitet för konferenssamtal, strömning och videoinspelning. Även den har 4K-optik och erbjuder utöver det digital 5x-zoom och RightLight 3 med HDR.

Flera av Sveriges myndigheter använder just de här lösningarna. Där finns en stor skillnad vad gäller miljöpåverkan bland dem som aktivt genomför videomöten och de som inte gör det. Mellan 2011 och 2017 har de myndigheter som jobbar med digitala möten minskat sina utsläpp tre gånger mer än de övriga, enligt siffror från Trafikverket och Naturvårdsverket. 

Flygskatten spelar roll

Mario Krestalica tror även att den nyligen införda flygskatten kan innebära ett annorlunda tänk även utanför myndigheterna och menar att den halvt slentrianmässiga kulturen att flyga överallt ifrågasätts allt mer.

– Jag tror inte att alla slutar flyga på grund av flygskatten för det finns fortfarande möten som görs bäst fysiskt, men vid många tillfällen är videomötet oslagbart. Tidigare idag hade jag ett videomöte med några i Sundsvall, vid lunch ett annat möte med personer i Norrköping och jag är fortfarande kvar i Stockholm. Hade jag flugit till alla möten skulle jag aldrig hunnit prata med dig eller gjort andra saker idag heller. Man blir mer effektiv, produktiv och tär inte så mycket på miljön.

mario-krestalica-logitech-mindre-bild.jpg

Mario Krestalica ser Logitechs erbjudande som en form av demokratisering av videomöten.

– För yngre medarbetare så är också videomöten en självklarhet. De är ju uppväxta i ett samhälle där videochattar är en del av vardagen och det tar de med sig in i arbetslivet. Så det är ytterligare en anledning att satsa på video för att kunna rekrytera och bevara talanger. 

Hur kommer mötena att utvecklas i framtiden?

I framtiden innehåller nog konferensrummen flera kameror som är utrustade med AI som regisserar mötet som en personlig Steven Spielberg eller där deltagarna själva kan välja vilket perspektiv de vill se mötet i. Jag tror också att AR kommer in i mötena där man kanske på skärmarna kan se information om de andra personerna. Det kan vara till exempel samlad data på när ni sågs sist, eller vad som nu efterfrågas. Men där är vi inte än på ett antal år. 

8 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning