Big data mot prostatacancer

mogen-man-pa-skateboard.jpg

Nu ska data från sammanlagt mer än 400 000 patienter i olika länder öka kunskapen om och förbättra vården vid prostatacancer. Det sker i det internationella Big data-projektet PIONEER som samlar information från 50 forskningsinstitut samt flera läkemedelsbolag som gjort kliniska prövningar inom området.

Det EU-finansierade projektet PIONEER samlar 32 partner från nio länder. Från Sverige deltar bland andra Lunds universitet.

– Tack vare storlek och innehåll har PIONEER möjlighet att på ett nytt vis samla och utveckla forskningen och vården inom prostatacancer både i enskilda länder och över landsgränserna, berättar Anders Bjartell, som även är biträdande projektkoordinator för PIONEER och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, i ett pressmeddelande.

Många frågor kvarstår

Prostatacancer är en av de vanligaste cancersjukdomarna där det trots intensiv forskning finns många obesvarade frågor.

– Överdiagnostiken vid användning av PSA-test är idag en av de mest diskuterade frågorna i samband med prostatacancer. Här kan PIONEER tillföra värdefull kunskap, bland annat genom att undersöka betydelsen av patientens genetiska profil, menar Susan Evans Axelsson, biträdande laboratorieforskare i Anders Bjartells forskargrupp, som har en viktig roll i flera delprojekt.

Förbättrad diagnostik

Stora mängder kliniska patientdata och forskningsdata från flera länder länkas samman så att prostatacancerexpertis i Europa kan förbättra både diagnostik och behandling. Innan projektet startade fastställdes vilka som är de viktigaste frågorna att lösa inom prostatacancer. Online-intervjuer med ett stort antal prostatacancerspecialister samt patientföreträdare och life science-industri i hela världen har genomförts.

Över 50 kliniker och forskningsinstitut i olika länder med potentiellt intressanta data har accepterat att bidra med patientuppgifter. Även flera stora läkemedelsbolag som gjort kliniska prövningar inom prostatacancer är med i projektet.

13 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT