AI för bättre hälsa

flicka-leker-hos-tandlakaren.jpg

Tidigare upptäckt av pigmentförändringar som kan minska dödligheten i hudcancer, förbättrad diagnosticering av mental hälsa och automatisk klassificering av röntgenbilder i tandvården. Det är några projekt som Vinnova nu finansierar i en satsning på AI för bättre hälsa.

Satsningen handlar om att utveckla lösningar som förebygger ohälsa, skapar tidigare och säkrare diagnostik, bättre behandlingar och en effektivare vård.

– Användning av artificiell intelligens kan ge tidigare och säkrare diagnoser och bättre behandlingar. Vi ser också möjligheter till innovationer som kan bli framtida exportframgångar för svenska företag, säger Linda Swirtun, ansvarig för utlysningen på Vinnova.

Sju projekt får finansiering med sammanlagt 20 miljoner kronor. I projekten samarbetar företag, offentlig verksamhet och universitet i olika konstellationer. Här är några av dem:

AI för automatisk klassificering av röntgenbilder i tandvården
Projektet ska utveckla lösning med AI-baserad automatklassificering av tandröntgen som kan förbättra bedömningarnas kvalitet, minska variationen mellan tandläkare och bedömningstillfällen och spara tid. Kairos Future AB, Västra Götalandsregionens koncernkontor.

AI som beslutsstöd i syfte att minska mortalitet i malignt melanom
Projektet ska att genom att använda ett stort antal fotograferade dermatoskopibilder utveckla en programvara som kan selektera ut de pigmentförändringar som har ökad risk att vara maligna. Diagnostiskt centrum hud i Sverige AB, KTH, Lagerros IT AB

Effektivare och mer jämlik akutvård med hjälp av avancerade medicinska beslutsstödsystem
Projektet ska ta fram ett beslutsstödsystem för akut hjärtinfarkt och instabil kärlkramp som gör handläggningen av patientgruppen effektivare och mer jämlik. Lunds universitet, avdelningen för arbets- och miljömedicin, Kliniska Studier Sverige, Skånes universitetssjukhus

5 juni 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng