Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

400 sekundsnabba beslut

Efter 30 år som fotbollsdomare tar nu Jonas Eriksson plats i SVT:s VM-studio. Under en match fattas upp mot 400 beslut och då gäller det att ha en teknik för att de flesta blir rätt och kunna hantera när det blir fel. Något som kan överföras till all form av ledarskap.

– Det har varit en omtumlande tid i mitt liv med det känns skönt att ha tagit alla beslut och kommunicera dem och snart sätta sikte mot en ny karriär där jag inte är en aktiv fotbollsdomare, säger Jonas Eriksson, fotbollsdomare som nu tar plats i VM-studion som SVT:s expertkommentator.

Som domare så behöver du fatta sekundsnabba beslut. Vad kan vi lära av ditt arbetssätt?

– I mitt fall när jag inte har tid att kommunicera med andra så måste jag alltid vara förberedd: att vara påläst och veta alla detaljer, att försöka se in i framtiden och att gissa vad som händer ett steg framåt, några sekunder bort. Det är absolut en framgångsfaktor. Kan jag ha mer tid med mina kollegor så kan jag ha större möjlighet att fatta rätt beslut, det vill säga att i en större grupp höra vad alla tycker. Som fotbollsdomare så är det inte demokrati utan det är blixtsnabba beslut och jag måste alltid gå på min instinkt och magkänsla.

Hur kan du förutse vad som kommer att hända i en match?

– Jag kan se vilka spelare som är arga på varandra och jag kan analysera vart bollen ska hamna härnäst och så kan jag springa lite närmare för att vara på plats. Och det kan man överföra till näringslivet, eller vilken verksamhet som helst, det vill säga behovet att veta vad som händer i framtiden, vilken marknad ska man in på, vilken teknik eller personal ska man använda och på vilket sätt ska man anpassa sig till nästa steg i framtiden.

Och hur kan vi överföra det i en arbetsgrupp?

– Jag kan döma en frispark och tänka på hur det kommer att påverka och vad är nästa steg. Nu har en spelare fått ett gult kort, hur kommer han att reagera. Hur kommer det andra laget att försöka utnyttja det. Det handlar hela tiden om att titta in i framtiden och lägga en plan för att man ska vara bra inte bara nu utan ett år framåt eller tio år framåt. I vårt team pratar vi hela tiden om vad är nästa steg. Vad händer nu, vem är arg, var ska jag befinna mig vid nästa beslut. Och så måste man även göra i organisationer.

Du reser ju väldigt mycket, vilken är den stora skillnaden med ledarskap i Sverige och utomlands?

– Jag tycker att Sverige har ett väldigt bra och dynamiskt ledarskap. Vi involverar många människor och det är viktigt. En person som inte är chef kan ju säga till chefen: jag tycker att vi borde göra på det här sättet. Så har mina kollegor alltid agerat på det sättet men jag ser domarkollegor på andra håll i världen som inte vågar säga emot chefen men i Sverige har vi en dynamik. Jag tror att det blir bättre om man involverar och vågar utmana varandra och vrida på sanningar och att hela tiden vilja göra varandra bättre.

– Jag har kollegor som under min karriär som har utmanat mig för att de har velat göra mig bättre och jag gör samma sak med dem och utmanar för att vi tillsammans ska bli bättre.

Och om man vänder på det, hur kan medarbetarna ta sitt ansvar och pusha sin chef?

– Jag tror på vikten att ge förtroende för de anställda. En chef som delegerar och sedan gör allt jobb själv kommer varken att orka eller kunna jobba med kvalitet. Har man delegerat något så får man lita på att medarbetarna gör ett bra jobb. Genom att ge förtroende så växer medarbetarna och då kommer hela gruppen att prestera bättre och som chef vill du ju leverera så bra resultat som möjligt.

15 juni 2018 Uppdaterad 5 februari 2019 Reporter Elisabeth Nore ledarskap Foto Fredrik Kron, Wikimedia Commons

Rekommenderad läsning

universitet-960640.jpg
video

CIO:er stärker högskolan

30 okt 2019 it i skolan

För att stödja varandra i den digitala utvecklingen på universitet och högskolor startades nätverket ITCF. Samarbetet underlättade vid införandet av GDPR och framöver väntar nya utmaningar, som hantering av forskningsdata och molntjänster.  

lesley på bootcamp.jpg
video

När mångfald driver intäkter

19 jun 2018 ledarskap

För HP är mångfald mycket mer än fagra löften i marknadsföringssyften. För Lesley Slaton Brown och Daniel Antonsson går vägen till innovation och lönsamhet via modiga samtal, skrotade stereotyper och en företagskultur som speglar kundernas bakgrund och intressen.

kalle-hultenheim-960640.jpg

Segla rätt för din verksamhet

30 maj 2018 ledarskap

I den digitala transformationen kan man inte härma andra utan man måste gå sin egen väg och våga att misslyckas. Det var några av ledorden under den inledande keynoten med Kalle Hultenheim och Peter Falk på årets Atea Bootcamp.

Christina_960x640.jpg

”Sluta aldrig gå”

11 aug 2017 ledarskap

Från en grotta i Brasilien till författare och föreläsare. Christina Rickardsson har gjort en resa få kan föreställa sig.

snip jan olsen.JPG
video

Bingo när Folkspel digitaliserar

26 jun 2017 digit

Folkspel transformerar Bingolotto och numera finns lotterna båda att köpa och spela digitalt. Nu ligger fokus på att få över de analoga spelarna som ofta är lite äldre, menar Jan Olsen, it-chef.

nya arbetslivet.jpg
video

Daniel Siberg: Så ökar du din produktivitet

20 jun 2017 ledarskap

Trots mobila arbetssätt och aktivitetsbaserade kontor så jobbar de flesta på precis samma sätt som tidigare. Daniel Siberg på Microsoft ger tips hur både produktiviteten och engagemanget kan öka.

snip joe baguley.JPG
video

Joe Baguley: Utgå från kunden så tar du affären

15 jun 2017 ledarskap

Prata med dina kunders kunder och kolla in hur Google och Facebook jobbar med interaktion. Allt annat måste du skapa genuint. Joe Baguley, VP och CTO EMEA VMware tipsar hur du når framgång i det digitala ekosystemet.

carolina kluft .jpg
video

Gosedjuren tjänade ett högre syfte

14 jun 2017 ledarskap

Carolina Klüft gjorde en superkarriär som sjukamperska och som 22-åring hade hon samtliga fem internationella guldmedaljer i prisskåpet. Samtidigt jobbade hon hårt för att stå emot prestationsångest och yttre press.

damgard bootcamp 960640.jpg
video

Joacim Damgard: Disruptionen är exponentiell

13 jun 2017 ledarskap

Av världens 500 största bolag härstammar bara 12 procent från deras ursprungliga verksamhet. Microsofts Sverige-vd Joacim Damgard tipsar om hur du förhåller dig till disruption och samtidigt utvecklar affären.