Strategi för demensvård

AdobeStock_76966343.jpeg

Regeringen vill ta fram en nationell demensstrategi som omfattar sju strategiska förbättringsområden, bland annat digitalisering och välfärdsteknik samt stöd till familj och anhöriga.

Medellivslängden har i stort sett ökat utan avbrott de senaste 250 åren och idag är den drygt 84 år för kvinnor och nästan 81 år för män. Risken att insjukna i en demenssjukdom ökar med stigande ålder. Genom den nationella strategin vill regeringen ta ett mer samlat grepp när det gäller omsorgen om kvinnor och män med demenssjukdom och verka för bättre kvalitet i vården och ökad trygghet för personer med demenssjukdom och deras anhöriga. 

– Allt fler blir äldre och drabbas av demenssjukdom och vi måste möta den utvecklingen med kunskap och ett mer systematiskt arbete och nu har vi äntligen en demensstrategi, säger äldreminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Nu får Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram och sprida en modell för ett standardiserat insatsförlopp efter att en person har fått en demensdiagnos. Målet är att erbjuda rätt stöd och insatser vid rätt tidpunkt under hela sjukdomsförloppet.

Den nationella demensstrategins strategiska inriktningar omfattar:

  • Samverkan mellan hälso- och sjukvård och social omsorg
  • Digitalisering och välfärdsteknik
  • Personal
  • Kunskap och kompetens
  • Uppföljning och utvärdering
  • Anhöriga och närstående
  • Civilsamhälle

Syftet med den nationella demensstrategin är att göra vården tryggare och mer jämlik. Socialstyrelsen ska redovisa en plan för arbetet den 1 oktober 2018 och slutredovisa uppdraget den 1 juni 2022.

31 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto kristian pohl/regeringskansliet

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT