Maker Tour säkrar it-kompetens

Maker Tour - Tekniska museet_2.jpg

År 2035 kommer det att saknas omkring 75 000 teknikutbildade i Sverige. Kanske kan en rosa minibuss med pedagoger, robotar och kretskort ändra på den saken. Tekniska Museets initiativ Maker Tour – Programmering i skolan har på kort tid fått ett stort genomslag bland elever och lärare. Nu kan projektet vinna utmärkelsen Årets samhällsbyggare.

– Genom initiativet vill vi stärka den digitala och tekniska kompetensen hos mellanstadieelever i utsatta områden i Stockholm. Sedan vi satte igång i full skala i höstas har över 1 500 elever och drygt 200 lärare hunnit delta, säger Maria Olsson, projektledare för Maker Tour på Tekniska museet i ett pressmeddelande.

Läs mer: Alla rätt med Maker

Läs mer: Maker tar plats i skolan

Inspiration utan kostnad

Maker Tour – Programmering i skolan vänder sig till mellanstadieskolor i utsatta områden i Stockholm. Tekniska museets pedagoger besöker klasserna och lär ut, inspirerar och stärker den digitala kompetensen hos både elever och lärare helt kostnadsfritt. Det tre veckor långa utbildningspaketet innehåller lärarintroduktion, workshops i skolan och på museet, samt gratis lovverksamhet.

– Idag rekryteras elever till teknikprogrammet bara ur en tredjedel av befolkningen. Fler behöver utbildas inom teknik från alla grupper i samhället. Genom projektet vill vi ge fler barn och unga möjlighet att upptäcka glädjen i teknik, programmering och innovation – även utanför museets väggar, berättar Peter Skogh, museidirektör för Tekniska museet.

Maker möter Tekniska museet

Makerrörelsen är en social rörelse som har sina rötter i en lång hantverkstradition. Makers är intresserade amatörer, entusiaster och studenter som förenas i den skapande processen.

Idag är rörelsen global och makermässor anordnas regelbundet runtom i världen. Det finns också fasta platser där makers träffas, delar kunskap och arbetar ihop.

Tekniska museet har arbetat länge med makeraktiviteter i verksamheten och idag bedrivs flera projekt inom ramen för Maker Tour. Gemensamt är att de syftar till att stimulera barn och unga till kreativitet, skapande och teknisk kunskap.

Integrationsprojekt

Nu har projektet möjlighet att vinna utmärkelsen Årets samhällsbyggare på Stora Samhällsgalan den 16 maj.

Maker Tour – Programmering i skolan är finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse som ett integrationsprojekt och pågår mellan 2017 och 2020.

 

9 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i skolanFoto tekniska museet

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT