Digitalt testlabb på Chalmers

mikaeldamberg_2_3.jpg

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg deltog vid invigningen av Stena Industry Innovation Laboratory den 8 maj.

Det nyöppnade Stena Industry Innovation Laboratory på Chalmers campus Lindholmen är ett
1 000 kvadratmeter stort testlabb för digitalisering och framtidens jobb inom industrin. Labbet är ett resultat av en donation och kan påskynda industrins och samhällets digitala transformation. 

– Allt fler företag flyttar hem tillverkning till Sverige och Stena Industry Innovation Lab gör nu det steget ännu lättare att ta.  Satsningen går helt i linje med vad regeringen vill åstadkomma för att stärka förutsättningarna för svensk industri att utveckla, tillverka och konkurrera på världsmarknaden med bas i Sverige, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Industri 4.0

Med hjälp av medel från Stenastiftelsen har det som tidigare var ett bibliotek på Chalmers campus Lindholmen förvandlats till ett mångfacetterat laboratorium; Stena Industry Innovation Laboratory, SII-Lab som rymmer det mesta av det som krävs i industri 4.0. Sverige har fått en unik miljö som visar hur framtidens smarta fabriker kan se ut, skriver Chalmers i ett pressmeddelande.

– Digitaliseringen förändrar industrin snabbt, men jobben kommer inte att försvinna. I centrum finns fortfarande människor – med alla förväntningar vi har på moderna arbetsplatser, säger professor Johan Stahre, ansvarig för Chalmers nya satsning på industriell digitalisering tillsammans med Åsa Fasth-Berglund.

Kreativt med robotar

I smart industriell produktion anpassar sig teknik och verktyg efter medarbetaren. Montörer, operatörer och produktionsutvecklare kan utnyttja sin kreativitet och utföra sitt arbete bättre med hjälp av till exempel VR, 5G och samarbetande robotar.

Redan nu prövar både stora och små företag framtidens idéer och teknik tillsammans med Chalmers forskare och studenter på den unika, öppna mötesplatsen SII-Lab. Innovationer och nya affärsmodeller kommer att se dagens ljus i miljön, som är viktig för utbildningen av framtidens ingenjörer och digitaliseringsexperter. Här pågår också ett stort antal exjobb.

Stiftelse bakom

Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur grundades år 1996 i samband med skeppsredare Sten A Olssons 80-årsdag. Genom stiftelsen lämnar familjen stöd till forskning och kulturverksamhet främst i Göteborg och västra Sverige. Första donationen uppgick till 51 miljoner kronor och utgjorde grunden för stiftelsen Chalmers Innovation.

15 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto kristian pohl/regeringskansliet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng