Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

SKL:s guide till digitala prov

elever-vantar-pa-prov-i-skolam.jpg

I höst genomförs det första steget i digitaliseringen av de nationella proven och frågorna är många från skolorna. Därför arbetar SKL tillsammans med Skolverket och Swedish EdTech Industry med en vägledning som ska vara klar under våren. 

– Jag förstår att många huvudmän känner sig osäkra. Dels för att ett stort antal skolor inte kör några prov digitalt, dels för att höstens förändring ställer både tekniska och praktiska krav på hur man får skriva. Till exempel när det gäller blandningen av öppet och stängt, som att kunna låsa skrivytan men samtidigt tillåta ordlistor, ordböcker et cetera. En annan viktig del är avidentifieringen, säger Johanna Karlén, programansvarig för skolans digitalisering på SKL.

Läs mer: Digitala prov 1.0

I höst blir det obligatoriskt att använda dator eller annan digital enhet när elever skriver uppsatsdelar i svenska, svenska som andraspråk och engelska. Förändringen gäller i årskurs 9 i grundskolan, årskurs 10 i specialskolan, gymnasieskolan och i komvux på gymnasial nivå.

Inget blir någonsin 110 procent från starten och det är först när vi verkligen provar praktiskt som vi ser vad som fungerar och inte.

Johanna Karlén , programansvarig för skolans digitalisering på SKL

Viktiga insikter

Som stöd för skolornas förberedelser arbetar SKL nu med att ta fram en vägledning i nära samarbete med Skolverket och Swedish Edtech Industry. Innehållet kommer bland annat omfatta viktiga insikter från utvalda huvudmän.

– Vi har bett dem om inspel i form av egna erfarenheter och lösningar och Swedish Edtech Industry föreslår leverantörer av digitala provtjänster. Vägledningen kommer också innehålla förslag om hur man kan göra med det mer praktiska, som rutiner för laddning, provvakter med mera. Vi är mitt i den här utvärderingen men räknar med att inom de närmaste veckorna kunna skicka innehållet på remiss.

Värsta som kan hända

Vägledningen kommer finnas att hämta på skolverket.se och skl.se under våren. Johanna Karlén framhåller att innehållet kan kompletteras och revideras, till exempel med fler förslag på leverantörer. Hon vill också skicka med ett lugnande ord på vägen.

– Visst är det kort om tid men vi måste ju försöka. Inget blir någonsin 110 procent från starten och det är först när vi verkligen provar praktiskt som vi ser vad som fungerar och inte. Här finns gott om erfarenhet i landet och jag hoppas att vi får en bra fortsatt dialog kring lösningar och vad som är rimliga krav för genomförande. Tillsammans med Skolverket gör vi allt vi kan för att erbjuda de förutsättningar och den information som behövs under våren och de kommande åren fram till 2022 när alla nationella prov ska genomföras digitalt.

10 april 2018 Uppdaterad 17 september 2020 Reporter anne hammarskjöld it i skolan Foto adobestock

Rekommenderad läsning

Skola Tomt Klassrum

Skolverkets DNP-råd

3 feb 2021 digit

Om två år ska de nationella proven vara digitala, men det finns fortfarande stora utmaningar. Schrems II-domen påverkar hur personuppgifter ska hanteras och dessutom är det oklart om alla skolor har tillräckligt bra teknik.

Enköpingskylt På Enköping Järnvägsstation

Mot digitala nationella prov

22 okt 2020 it i skolan

Sankt Illianskolan i Enköping är en av testskolorna inför införandet av digitala nationella prov. Ett bra samarbete mellan kommunens it-avdelning och skolan är nyckeln till framgång. Det menar it-samordnare Stefan Weber.

hogstadie-skola.jpg
video
ett samarbete med cisco

Första skolan med SDA

10 feb 2020 digit

Karlskoga behöver ett nät som är enkelt att hantera och har hög säkerhet. Med Cisco SDA har kommunen en lösning som även klarar att växa med skolans utveckling.  

benen syns på tre barn som sitter på mur med dator.jpg

SKR kräver ersättning

31 jan 2020 it i skolan

Staten bör ersätta kommuner och privata aktörer för deras kostnader i samband med införandet av digitala nationella prov. Enligt SKR kommer annars investeringarna äta upp andra viktiga satsningar i skolan.

skolverket-nationellaprov.jpg

Skolverket om digitala prov

8 jan 2020 it i skolan

2022 ska de nationella proven vara digitala, vilket kommer att ge mer rättvisa resultat och på sikt minska lärarnas arbetsinsats. Men tiden är knapp och för att lyckas krävs ett tätt samarbete med landets 6 000 skolor. Det menar Mattias Larsson, CIO på Skolverket.

papper och papperspärmar på hög.jpg

Datorn rättar proven

28 nov 2019 it i skolan

De digitaliserade nationella proven ska så långt som möjligt rättas automatiskt av datorsystemet. På så sätt hoppas Skolverket och regeringen att lärarnas administrativa arbetsbelastning minskar.

student-960640.jpg

Skolverket provar proven

15 maj 2019 it i skolan

Om tre år införs digitala nationella prov och Skolverket arbetar intensivt med förberedelserna. Snart träffas de 100 skolor från hela Sverige som deltar i försöksverksamheten och den tekniska infrastrukturen för proven ligger högt på dagordningen.

penna-med-knut-pa.jpg

Teknik för nationella prov

31 jan 2019 it i skolan

Datorer eller surfplattor med tangentbord till alla elever som gör ett nationellt prov, en skärmstorlek på minst 9,6 tum och en internetuppkoppling som klarar att alla elever gör provet samtidigt. Nu har Skolverket bestämt de tekniska förutsättningarna för digitala nationella prov.

bygghjälmar, en dator, en drönare och lite annat ligger uppradat på en byggarbetsplats.jpg
video

Rätt dator på rätt plats

21 jan 2019 it i skolan

Ystad gymnasium tror på att anpassa enheter efter respektive program och ge valfrihet till pedagogerna. Aktuellt just nu är datorer som fungerar som whiteboard och att skolan deltar i Skolverkets försöksverksam för digitala nationella prov. Utmaningen är att hitta ett sätt för alla system att fungera tillsammans.