Framgång för e-förvaltning
Snart kan myndigheter fatta beslut om till exempel en biståndsansökan enbart baserat på inhämtade personuppgifter. Beslutet är viktigt för den offentliga sektorns fortsatta digitalisering.
Automatiserade beslut är en förutsättning för många myndigheters möjligheter att effektivisera sin handläggning och minska tiden som medarbetarna lägger på administration. Det kan till exempel gälla Försäkringskassans beslut om förmåner. Den 1 juli 2018 träder en ny bestämmelse i kraft som klargör att det är möjligt att fatta beslut automatiserat. Automatiserat beslutsfattande innebär att en maskin fattar beslut som har rättsliga eller liknande effekter om en person, baserat på uppgifter om den personen.
Ny förvaltningslag
Genom den nya förvaltningslagen införs en generell regel där det uttryckligen föreskrivs att beslut kan fattas automatiserat. I ett uttalande beskriver eSams, eSamverkansprogrammet, rättsliga expertgrupp sin tolkning av bestämmelserna.
– Det här tillgodoser de förslag som den tidigare E-delegationen lämnade i sitt betänkande från 2014. Det är glädjande att den osäkerhet som funnits om myndigheternas rätt att fatta beslut automatiserat nu har undanröjts med den nya bestämmelsen, säger juristen Johan Bålman från eSams kansli som leder den rättsliga expertgruppen.
Enligt GDPR
I ett uttalande från eSams rättsliga expertgrupp beskrivs att beslut kan fattas automatiserat enligt 28 § i förvaltningslagen (2017:900). Vidare menar expertgruppen att 28 §, tillsammans med andra bestämmelser i förvaltningslagen, ger det skydd som krävs i artikel 22 i GDPR, EU:s nya dataskyddsförordning, vid automatiserat beslutsfattande.
Expertgruppen påpekar dock att förvaltningslagen är subsidiär till andra bestämmelser i lag eller förordning, till exempel inom det kommunala området. Det innebär att om det finns avvikande bestämmelser i annan lag eller förordning ska de tillämpas i stället.
Källa: eSam
Läs mer om ämnet: