Facebookhistorik för visum

donald trump talar på en scen med bägge händer uppsträckta i lyften.jpg

USA kan komma att kräva ungefär 15 miljoner resenärer årligen på tidigare sociala medier-historik, mejl- och sms-konversationer om de vill komma in i landet.

USA:s president Donald Trump och hans regering vill lagföra personer som kommer från länder som USA inte har en visumfri överenskommelse med. Det skulle i så fall röra personer som kommer från bland annat Mexiko, Kina och Indien. De ska bli tvungna att kunna visa upp sin sociala medier-historik fem år tillbaka i tiden, från bland annat Facebook och Twitter, skriver brittiska BBC.

Det handlar både om immigrantvisum och om besöksvisum. Man kommer också att bli tillfrågad om sin telefon-, mejl-, och resehistorik fem år tillbaka i tiden. Syftet ska vara att man så bra som möjligt ska kunna identifiera potentiella extremister.

– Att upprätthålla robusta screeningstandarder för visumansökare är en dynamisk praxis som måste anpassas till nya hot. Vi begär redan begränsad kontaktinformation, resehistorik, familjemedlemsinformation och tidigare adresser från alla visumansökare. Att samla denna ytterligare information från visumansökare kommer att stärka vår process för att undersöka dessa sökande och bekräfta deras identitet, skriver amerikanska utrikesdepartmentet i ett uttalande.

Skadar det fria ordet

Intressegruppen American Civil Liberties Union, ACLU, är däremot inte nöjda med kravet och menar det kan skada den individuella integriteten och i slutändan det fria ordet.

– Människor kommer nu att undra om vad de säger online kommer att missuppfattas eller missförstås av en statlig tjänsteman, säger chef för National Security Project på ACLU.

10 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Voisters nyhetsbrev

Prenumerera på Voisters nyhetsbrev och håll dig uppdaterad

Stäng
Stäng