AR ger frihet för demenssjuka

tva-glada-pensionarer-pa-utflykt.jpg

Idag lever 47 miljoner människor med en demenssjukdom och den siffran kommer uppskattningsvis nästan tredubblas till år 2050. Med navigationsappen MemoAR vill fyra KTH-studenter göra världen mer tillgänglig för en grupp som annars riskerar att isolera sig. 

Den AR-baserade navigationsappen MemoAR baseras på en förenklad karta i mobilen, där användaren följer pilar som visar vägen. I framtiden är målet att integrera funktionerna med AR-glasögon för att göra verktyget ännu mer diskret och lättillgängligt. Eftersom 90 procent av alla över 55 år i Sverige använder glasögon ser teamet stora möjligheter för sin applikation när tekniken blir mer tillgänglig och användarna mer vana att använda den.

– Det är vanligt att gamla blir stillasittande och isolerade när vardagen blir svårare att klara av. Det är svårt, för att inte säga omöjligt att skapa ett helt demens-anpassat samhälle, så därför vill vi fokusera på att göra det befintliga samhället mer tillgängligt. Vår app gör det lättare och roligare för personer med minnesproblem att komma ut, och på så vis kan vi hjälpa till att skapa ett inkluderande samhälle och minska social exkludering, säger Sabina von Essen som tillsammans med Henrik Waardahl, Gabriella Westman och Tony Pepic från KTH:s medieteknik- respektive dataprogram utvecklat MemoAR.

MemoAR har fått stöd av KTH Innovation i ett år och har precis avslutat förinkubatorprogrammet. Genom att bidra till ett samhälle tillgängligt för alla bidrar MemoAR också till FN:s Globala Mål nummer 3, God hälsa och välbefinnande och Mål 16, Fredliga och inkluderande samhällen.

Källa: KTH

12 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng