Tyget som tänder lampan
Chalmers tekniska högskola har utvecklat ett tyg som har tillräcklig kapacitet att driva små enheter och skicka trådlösa signaler.
– Att väva in piezoelektriska material i textil innebär att teknologin blir lättillgänglig och den går att använda i vardagen. Det går även att lägga till fler material i väven eller använda det som ett lager i en flerlagersprodukt. Det kräver viss modifiering, men det går, säger Anja Lund, kemi- och kemiteknikdoktor på Chalmers.
För att få elektricitet att strömma genom textilen har forskarna använt sig av den piezoelektriska effekten som innebär att det vävda tyget kommer ge ifrån sig elektricitet om det utsätts för tryck eller sträcks ut. Tyget blir dessutom effektivare om det är fuktigt eller till och med blött. Ett av forskarnas tidigare arbeten var piezoelektriska trådar vilket är det verktyget som de nu använder sig av för att skapa elektriciteten. Tyget är nämligen gjort av piezoelektriska trådar som vävts samman med elektriskt ledande trådar.
Chalmersforskarna Anja Lund och Christian Müller har använt det elektriska tyget i en axelrem till en väska. När väskan sedan fylls med material sträcks tyget ut och elektricitet skapas. Är väskan fylld med tre kilo böcker så ger det fyra mikrowatt, vilket till exempel skulle vara tillräckligt för att tända en lysdiod. Andra exempel som tyget skulle kunna driva är miniräknare, digital klocka eller en lampa.
Anja Lund, kemi- och kemiteknikdoktor på Chalmers.
Forskarna anser att teknologin i princip är redo för produktion och att det nu är upp till produktutvecklare inom industrin att komma på smarta användningsområden. Tyget klarar massproduktion och priset på teknologin tros kunna bli relativt lågt.
Forskningen har skett i samarbete med Textilhögskolan i Borås och forskningsinstitutet Swerea IVF.
Källa: Expertsvar
Läs mer om ämnet: