Hello World gör tech jämställd
Med stipendieprogrammet WIT Girls vill Hello World göra techbranschen mer jämställd. Målet är 50/50 för att Sverige ska behålla sin digitala konkurrenskraft över tid. Vägen dit går via spännande sommarläger med avgifter som passar alla.
– Jag fick ett mejl från en mamma som skrev om hur hon på morgonen packat in tre 11-åriga flickor i baksätet och hur de under hela resan klagade över att de skulle skickas på nörd-läger. När hon hämtade dem på kvällen var de helt lyriska och pratade bara om allt coolt de lärt sig under dagen. Det är precis så vi vill jobba. Vi ska locka till oss och inspirera såväl redan frälsta som de som inte tidigare varit intresserade av programmering och digitalt skapande, säger Ulrika Dellby som tillsammans med sin man Dag Wolters för lite drygt två år sedan startade den nationella, ideella folkbildningssatsningen Hello World med målet att tända 10 000 digitala stjärnor till 2020.
Uppkallat efter en programkod för nybörjare erbjuder Hello World läger och meetups på skollov och helger för barn och unga mellan 8-18 år. Här får deltagarna utveckla sina kunskaper om och intresse för ny teknik, programmering, VR och speldesign. Initiativet är bland annat ett resultat av Ulrika Dellbys erfarenheter från näringslivet.
Ulrika Dellby är en av initiativtagarna till Hello World som tänder framtidens digitala stjärnor.
– Jag har länge varit intresserad av Sveriges konkurrenskraft och är mycket medveten om det stora kompetensbehovet i ikt-branschen där det om fyra år uppskattningsvis finns ett underskott på 70 000 medarbetare. Av flera skäl är det också mycket viktigt att attrahera fler kvinnor till dessa yrken.
Tech-läger i USA
Den utlösande faktorn var familjens son och hans förhoppningar om sommaren.
– Vi ville hitta ett roligt och bra socialt sammanhang där han kunde utveckla sitt intresse tillsammans med nya kompisar. När vi letade insåg vi att det inte fanns något sådant i Sverige, men i USA fanns det sommarläger med inriktning på it och naturvetenskap.
Ulrika Dellby och hennes man bestämde sig för att erbjuda barn i Sverige liknande möjligheter oberoende av föräldrarnas inkomster. Tack vare deras engagemang och stora nätverk kunde Hello World redan sommaren 2016 erbjuda 288 ungdomar veckolånga övernattningsläger med differentierade avgifter. Sedan har utvecklingen gått fort och i år erbjuder Hello World nästan 2 000 lägerveckor och bokningarna rasar in.
– Under lägerveckorna erbjuder vi flera olika inriktningar beroende på intresse och erfarenhet, till exempel Scratch, 3D-studio och kodning i Minecraft, som kan kombineras med bland annat ridning, streetdance, golf och filosofi. Allt för att locka fler att upptäcka det magiska med digitalt skapande. Resten av året kan man gå på meetups hos några av våra 70 företagspartners där utbildningen fortsätter tillsammans med våra lärare som själva studerar och forskar på bland annat KTH och Chalmers.
WIT Girls
Förutom handplockade lärare har Hello World lagt mycket, mycket tid och resurser på ett modulbaserat smörgåsbord med undervisningsmaterial.
– Utbildningsmodulerna utvecklas kontinuerligt enligt aktuella pedagogiska spår och i nära samarbete med våra lärare för att det både ska vara roligt och utvecklande för alla som deltar.
Från starten har 50 procent av alla lägerplatser varit vikta för tjejer och hittills är andelen som deltar 40 procent. För att uppmuntra fler erbjuds över 100 stipendier instiftade av olika partnerföretag. I och med det nya samarbetet med Women in Tech, WIT, erbjuds nu ytterligare 16 tjejer att gå det 1-åriga techprogrammet helt utan kostnad.
– Samarbetet med WIT betyder mycket och WIT Girls är en fantastisk plattform för att nå fler tjejer som med tiden kommer göra ikt-branschen med jämställd. På så sätt gör WIT Girls skillnad för Sverige.
Kort om Women in Tech
Sverige är ett föregångsland när det gäller techbolag och startups och dessutom ledande inom jämställdhet, men andelen kvinnor i branschen har under flera år legat på runt 30 procent och utvecklingen går långsamt.
Women in Tech började som ett event på Internationella kvinnodagen 2014. Målet för WIT är att inspirera kvinnor att välja en karriär inom media och teknik genom att tillhandahålla nätverk och erfarenhet från framgångsrika kvinnor och män från både företags- och entreprenörsvärlden.
Inom ramen för WIT går några av Sveriges största tech- och medieföretag årligen samman för att skapa en mötesplats där kvinnor som är intresserade av eller redan befinner sig i en karriär inom tech får träffa några av företagen i branschen.
Källa: withsthlm
Hello World erbjuder också utbildningar för vuxna.
– Vi har tagit fram lärarkurser som bygger på läroplanen och vår pedagogik. De leds av våra egna lärare som har stor erfarenhet av att undervisa barn och unga i programmering och digitalt skapande. Jag ser Hello World som ett komplement till skolan för jag tror det behövs ännu mer tid och resurser för att Sverige ska behålla sin digitala konkurrenskraft över tid, avslutar Ulrika Dellby.
Läs mer om ämnet: